Українських студентів запрошують університети Чехії

— 18 квітня 2011, 10:53

Університети Чехії пропонують безкоштовні освітні програми для українських студентів. Викладачі восьми чеських вишів відвідали цього тижня Донецьк, де зустрілись із представниками 20 українських ВНЗ з Донецької, Луганської і Запорізької областей, повідомляє Радіо Свобода.

Чеські виші, такі, як Університет Південної Чехії, Карлів університет у Празі, Університет Менделя у Брно та інші, запрошують українське студентство, а також викладачів для участі у медичних, економічних і технічних програмах.

"Наше завдання - щоб чеські студенти також мали змогу вчитись в Україні. Для українських студентів - вчитися в Чехії. І це не тільки навчання, це спільні наукові проекти і дослідження", 0 говорить віце-консул Чехії в Донецьку Владислав Горак.

Делегація з восьми ВНЗ Чехії, яка відвідала Україну, - найбільша за останні роки. Така увага до українських абітурієнтів обумовлена старінням європейських націй і браком студентів.

"У них своїх власних студентів уже не вистачає. Їм треба розвиватись, їм треба залучати кошти. Це все підштовхує наших, щоб наші університети також ставали більш активними. Іде боротьба за студента, за рейтинг", - вважає голова Донецької торговельно-промислової палати Дмитро Чижиков.

Відповідний інтерес є і з боку студентів. Адже, як пояснює Дмитро Чижиков, рівень вищої освіти в країнах СНД і в Росії ще не в повній мірі відповідає міжнародним стандартам. Тому в останній час росте цікавість абітурієнтів до ВНЗ Західної і Центральної Європи, серед яких чеські університети є одними з найкращих і найстаріших і де навчання безкоштовне для тих, хто знає чеську мову.

Окрім студентства, в програмах обміну беруть участь і викладачі. Викладач програмування з Херсона Сергій Бабічев понад півроку працює в Університеті Яна Еванґелісти Пуркинє в Усті-над-Лабем за контрактом. Між радянською і європейською освітою є велика різниця, порівнює Сергій Бабічев.

"Я слово "демократія" зрозумів і відчув. Я забув, коли я підвищував голос на студентів. Тому що там такого немає взагалі. Там все дуже спокійно, усі один одному посміхаються. Сказати, що всі вчаться і всі розумні - я б не сказав. Перед від'їздом я провів письмову роботу - і тільки 20 відсотків позитивних оцінок", - розповідає викладач. Сергій Бабічев спеціально вивчив мову, щоб працювати в Чехії, і планує там залишитись.

Представники українських вишів усвідомлюють, що втрачають частину найкращих студентів і викладачів. "Без розвитку міжнародного співробітництва в сучасному університеті, в сучасних умовах практично неможливо вистояти. І ви знаєте, що конкуренція між вишами стає більш гострою. І те, що сьогодні представники чеських вишів приїхали в Україну, засвідчує, що Чехія зацікавлена в наших студентах, в обміні досвідом", - каже проректор Маріупольського державного університету Олена Булатова.

Через те українські виші потроху вчаться розглядати ситуацію в освіті з позицій ринкової економіки, де студент виступає як клієнт. При цьому університети намагаються зберегти набуті за часів Радянського Союзу традиції

Реклама:

Головне сьогодні