Уряд хоче прибрати статус з четвертої зони

— 19 квітня 2011, 17:46

Вже до кінця року населені пункти, що мають статус четвертої зони можуть його позбутися, повідомляє СТБ.

У Чернівецький, Рівненській, Волинській областях та Київському поліссі уряд починає перевірку на забруднення - дозиметричну паспортизацію. Перевірятимуть населені пункти в четвертій зоні, повідомив сьогодні голова державної агенції з управління зоною відчуження Володимир Холоша. В уряді припускають, що радіація з четвертої зони щезла сама по собі.

"25 років пройшло і в силу того, що були проведені контрзаходи і в силу природних процесів багато населених пунктів просто очистились", - каже він.

Чиновник зазначає, що хай там що покаже перевірка, самих чорнобильців статусу та пільг не позбавлятимуть. А от з населеного пункту можуть зняти. А не буде статусу четвертої зони - не буде обмежень на певні види бізнесу, що існують для поселень нині.

Статус четвертої зони забирають з поселень щоб заощадити на програмах для постраждалих територій. За словами народного депутата Юрія Гримчака (НУ-НС) - це економія бюджету. "Сьогодні ми виділяємо майже 70 мільярдів на проведення Евро-2012. Це такий національний проект, який більшою частиною мав бути за рахунок інвесторів. А сьогодні ми робимо це за рахунок бюджету. Тобто, з одного боку, ми транжиримо гроші на право і на ліво, а з іншого, затягуємо пояси на людях, які живуть у нас в країні", - каже він.

Остаточне рішення, які поселення позбавлять статусу четвертої зони, уряд обіцяє оприлюднити до кінця року, коли перевірять кожне село на рівень радіації.

Реклама:

Головне сьогодні