Комп'ютерна програма написала новину краще за журналіста

— 20 квітня 2011, 13:27

Комп'ютерна програма Narrative Science написала спортивну новину краще, ніж це зробив співробітник новинної редакції.

Narrative Science обробляє введені в неї дані (у тому числі цифри) та створює на їх основі новинну замітку, пише Lenta.ru із посиланням на NPR.

Перевага редакторської програми над людиною була встановлена на прикладі написання замітки про бейсбольний матч між Університетом Вірджинії та Університетом Джорджа Вашингтона.

Перемогу в матчі отримав Уінверситет Вірджинії, при цьому це була не звичайна гра, а так звана "ідеальна гра" - у бейсболы це означаэ, що пітчер перебував на полі мінімум дев'ять іннінгів (період часу, коли одна команда чи гравець відбивають м'яч), не допустивши жодної помилки, внаслідок чого жоден з противників не зміг добігти до бази. По-суті, у такому матчі гравці однієї з команд взагалі жодного разу не б'ють по м'ячу.

Подібний випадок у Національній асоціації студентського спорту стався вперше з 2002 року. Тому спортивні журналісти очікували, що цей факт буде винесений у заголовок. Однак у замітці, опублікованій на сайті Університету Джорджа Вашингтова (тобто сторони, що програла), про нього згадали лише в останньому абзаці.

Тоді творці Narrative Science вирішили дізнатися, чи вийде у їхньої програми написати новину краще. Вони ввели необхідні дані, і найважливіша інформація опинилася в заголовку та в перших рядках новини. Тобто програма вчинила так, як зробив би хороший журналіст. Творці впевнені, що Narrative Science здатна й на більше.

Реклама:

Головне сьогодні