Столичні вузи заощаджують на студентських стипендіях

— 26 квітня 2011, 14:34

Більшість столичних вищих навчальних закладів дозволяють собі затримувати виплати стипендій студентам або виплачувати їх частково - без урахування індексацій і надбавок.

Такими є результати перевірки в 11 вищих навчальних закладах та чотирьох професійно-технічних училищах столиці, яку було проведено прокуратурою Києва за підсумками останніх двох років, пише ZN.UA.

За результатами перевірки органами прокуратури столиці було внесено 15 приписів та подань, у тому числі і з вимогою щодо відшкодування коштів на загальну суму близько 1,5 млн грн.

Також було порушено кримінальну справу стосовно директора Київського професійного ліцею сфери послуг, який у 2010 році видав наказ, що позбавив 176 учнів стипендії.

Перш за все порушення стосуються тих студентів, яких належать до категорії соціально вразливих: це діти-сироти, інваліди, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, із малозабезпечених сімей, яких держава під час навчання зобов'язана підтримувати матеріально, виділяючи відповідні кошти з державного бюджету.

Так, наприклад, у Національному транспортному університеті, призначаючи стипендії дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, проігнорували той факт, що ті відмінно навчаються, і до соціальної стипендії додали надбавку тільки у 60 грн, замість належної академічної стипендії у розмірі 590 грн.

Таким чином, соціально незахищені студенти-відмінники недоотримали 109 тис. грн.

Як правило, керівники навчальних закладів пояснюють це прагненням заощадити державні кошти.

Очевидно, з таких міркувань у Національному авіаційному університеті студентам, що є дітьми-інвалідами та інвалідами І-ІІІ груп, не нараховували і не виплачували додатково до академічної соціальну стипендію, яка складає 9% від мінімальної ординарної (звичайної) стипендії.

Перевіркою також встановлено, що навчальні заклади порушують вимоги постанови Кабінету міністрів України (№ 226 від 05.04.94 р.) "Про покращення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", яким передбачено щорічну грошову допомогу на придбання навчальної літератури та поповнення гардеробу.

Такі виплати студентам даної категорії, не проводилися, зокрема, у Київському національному університеті технологій та дизайну і в Київському медичному коледжі.

У Національному університеті "Києво-Могилянська академія", а також у транспортному і лінгвістичному національних університетах виявлено факти, коли студентам, які тимчасово припинили навчання через хворобу, не виплачувалася матеріальна допомога, яку передбачено законодавством.

Реклама:

Головне сьогодні