Половина українських ІТ-шників – самоучки

— 27 квітня 2011, 15:45

ІТ-спеціалісти є найбільшим дефіцитними на ринку праці в Україні. У березні на одного розробника з С++ приходилося 5 вакансій, а на фахівця по PHP - більше двох робочих місць.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Міжнародним кадровим порталом hh.ua.

Нагадаємо, нещодавно міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник заявив, що в цьому році буде збільшено держзамовлення на спеціалістів з комп'ютерних технологій. В той же час, лише половина українських програмістів здобули профільну освіту у вітчизняних ВНЗ.

85% ІТ-шників сказали, що обрали свою професію, тому що їм з дитинства подобаються комп'ютери і все, що з ними пов'язано. Майже 8% - тому що в інформаційних технологіях високі зарплати. 7% сказали, що стали ІТ-шниками за наполяганням батьків. Лише 2% програмістів навчалося в зарубіжних ВНЗ.

Половина "айтішників" оцінює рівень профільної освіти в Україні як "середній". Кожен третій як "низький". Лише 17% респондентів високо оцінили вітчизняну освіту в інформаційних технологіях.

Українські компанії через високий дефіцит на ІТ-спеціалістів, змушені відкривати свої офіси в Китаї, Індонезії та інших азіатських країнах. Саме там вони знаходять співробітників в достатній кількості.

Кількість ІТ-шників, котрі шукають роботу в Україні, становить 7,5% від числа всіх кандидатів на ринку праці. Спеціалістів з-закордону, які розглядають можливість працевлаштуватися в Україні, нараховується 9,3% від загального числа українських ІТ-шників.

86% кандидатів в професійній сфері "ІТ/Телеком/Інтернет" - чоловіки, 14% - жінки.

14,5% ІТ-шників вільно володіють англійською мовою, а 79,4% - читають профільну літературу англійською. Французьку мову знає - 2,5%, німецьку - 1,3%.

88,6% кандидатів зазначають, що мають вищу освіту. При цьому кількість випускників провідних українських вузів, котрі готують спеціалістів з ІТ, складає лише 39,9% від числа всіх кандидатів в сфері "ІТ/Телеком/Інтернет".

Серед них - випускники КПІ (27,5%), Національного авіаційного університету (4,5%), Донецького національного університету (2,5%), Харківського національного університету радіоелектроніки (2,2%), Львівської політехніки (1,7%) та Харківського політехнічного інституту (1,2%).

В опитуванні взяло участь 2 483 респондентів, котрі шукають роботу в професійній сфері "ІТ/Телеком/Інтернет".

Реклама:

Головне сьогодні