Тест

Українці поступово звикають до ЗНО

Система вступу до вищих навчальних закладів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) підтримується переважною більшістю населення України.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування населення України "Тестування та рівний доступ до якісної вищої освіти: громадська думка про ЗНО, вступ до "вишів", проблеми вищої школи", проведеного фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

Виявилося, що підтримка ЗНО з роками зростає: у грудні 2008 року її підтримували 42% населення (не підтримували 34%), а у березні 2011 році - 46% (не підтримують 30%).

До речі, ставлення до вступу до ВНЗ за результатами ЗНО істотно залежить і від успішності вступу: серед тих, чиї діти чи вони самі поступили туди, куди хотіли, 69% підтримують систему вступу до ВНЗ за результатами ЗНО (не підтримують 24%); серед тих, чиї діти чи вони самі поступили не зовсім куди хотіли, але загалом вдало, підтримують нову систему вступу 59% (не підтримують 30%), а от ті, хто поступив "аби кудись" підтримка нової системи значно менша - 29% (не підтримують 44%).

Крім того, дослідження також показало, що лише 29% населення вважає більш об'єктивною колишню систему вступу до ВНЗ за результатами іспитів, яку проводили ВНЗ.

На думку решти, нова система більш об'єктивна, проте щодо різних варіантів цієї системи думки поділилися: 24% вважають більш об'єктивною систему вступу лише за результатами ЗНО; 16.5% - за результатами ЗНО та балів шкільного атестату, а 10% - за результатами ЗНО, балів атестату та балів вступних іспитів, що їх проводитимуть ВНЗ.

Основними недоліками вступу до ВНЗ за результатами ЗНО, населення бачить, насамперед, у недостатній підготовці випускників шкіл до тестування. Втім, для покращення системи вступу до ВНЗ за результатами ЗНО головне, що пропонується - це краще готувати учнів до здачі тестів.

Що стосується, пільговиків, то більша частина населення (54%) згодна з тим, що треба зберігати пільги для певних категорій абітурієнтів - сиріт (69%), дітей з обмеженими фізичними можливостями (46%), дітей з найбідніших сімей (43%).

А от щодо інших категорій пільговиків громадська думка налаштована значно менш позитивно: згода надавати пільги при вступі до ВНЗ переможцям олімпіад і конкурсів - 30%, чорнобильцям згодні 26%, медалістам - 25%, випускникам сільських шкіл - 14%.

Третина населення України (32%) відносить питання вдосконалення якості вищої освіти до завдань першочергової важливості, особливо - молодь віком до 30 років (37%).

Більшість населення України (62%) вважає, що люди здобувають вищу освіту насамперед для того, щоб знайти добре оплачувану роботу - точно так само схильне думати й населення Росії (62%).

Якість вищої освіти в Україні оцінюють переважно як середню (45%), високою і дуже високою її вважають 23% і 25% вважають її низькою і дуже низькою.

А найбільш серйозною сьогоднішньою проблемою вищої освіти і в Україні, і в Росії населення вважає високу плату за навчання (так вважають 67% росіян та 60% українців).

Під час дослідження було опитано 1801 респондентів у 24 областях, АР Крим, у Києві та Севастополі. Вибірка - квотна, репрезентативна за статтю, віком (18-29, 30-54, 55 років і старші), освітою (нижче середньої, середня, вища), типом поселення (столиця, обласні центри, інші міста, села) та областями України. Похибка вибірки не перевищує 2.4%.