Вчені: Європі загрожують цунамі

— 28 квітня 2011, 10:36

У найближчі три роки Середземномор'я чекають руйнівні землетруси та цунамі.

З таким апокаліптичним прогнозом виступили італійські та єгипетські вчені, пише Сегодня.

Так, стихія загрожує Єгипту та всьому Ближньому Сходу, вважає професор, спеціаліст з вивчення сейсмологічних процесів у Каїрському науково-дослідному інституті астрономії та геофізики Ахмед Алі Бадуї.

Свої висновки він пояснює опублікованою раніше думкою колег із Німеччини, які повідомили, що ситуація у Середземномор'ї може скоро змінитися через тектонічні процеси, що відбуваються там.

Бадуї каже, що під час вивчення історії землетрусів за останні 4 тисячі років, спеціалісти дійшли висновку, що Єгипет 21 раз значно постраждав від цунамі, що відбулося після землетрусу.

Поява таких прогнозів про хвилі-вбивці - річ звична. Цього разу вони з'явилися після руйнівного цунамі у Японії. Схожа ситуація була і в 2005 році - після того, як у грудні 2004 року цунамі затопило країни Південно-Західної Азії.

Тоді прогноз робили іспанські та французькі вчені. Спеціаліст з геології з університету Прованса Мішель Вільнев вказував, що у Середземномор'ї - головне джерело сейсмоактивності, зона дотику євразійської та північноафриканської плит, що розкинулась від Марокко до Тунісу і Сицилії.

Проте, за даними паризького Інституту Землі, цунамі в середземноморському регіоні за останні 2000 років з'являлися аж 20 разів. Більша їх частина відбулася дуже-дуже давно.

Деякі вчені вважають такі прогнози - грою на публіку. На думку вченого-сейсмолога Інститут геофізики Уральського відділення РАН, що попросив не вказувати його прізвище, робити такі прогнози - справа невдячна. "Підозрюю, що західним колегам необхідно виправдати фінансування своїх інститутів. Звідси і гучні заяви", - каже він.

Цікаво, що цунамі буває і в Чорному морі. "Там спостерігалося цунамі висотою до трьох метрів", - каже заступник директора з наукової роботи інституту геофізики НАНУ Олександр Кендзера. Однак у Чорному морі сильно роздрібнена земна кора, тому там немає умов для виникнення величезних цунамі.

Реклама:

Головне сьогодні