Математик-геній Перельман розповів, чому йому не потрібні гроші

— 28 квітня 2011, 17:41

Знаменитий російський математик-відлюдник Григорій Перельман через рік після того, як йому присудили Премію тисячоліття за доказ теорії Пуанкаре, пояснив, чому він відмовився від грошової частини премії в 1 мільйон доларів.

Як відомо, Перельман мешкає разом з матір'ю у "хрущовці" в Санкт-Петербурзі, спілкується лише з кількома наближеними, зрідка виходить з авоською в магазин.

Коли стало відомо, що він відмовився від нагороди, журналісти десятками чергували біля його під'їзду, але нікому так і не вдалося взяти у генія інтерв'ю, пише Комсомольская правда.

Лише зараз з математиком вдалося поспілкуватися виконавчому продюсеру московської кінокомпанії "Президент-фільм" Олександру Забровському. Він не тільки зміг поговорити з Перельманом, але й отримав згоду на зйомки про нього художнього фільму.

[L]Перельман розповів, що кожна його теоретична розробка має прикладне значення.

"Для чого стільки років потрібно було битися над доказом гіпотези Пуанкаре? Просто суть її можна викласти так: якщо тривимірна поверхня в чомусь схожа на сферу, то її можна розправити в сферу. "Формулою Всесвіту" ствердження Пуанкаре називають через його важливість у вивченні складних фізичних процесів у теорії світобудови і через те, що воно дає відповідь на питання про форму Всесвіту. Зіграє цей доказ велику роль в розвитку нанотехнологій", - зауважив математик.

Він погодився, що "життєстверджуючі" доповіді "піонерів" цієї галузі - "абсолютна нісенітниця і безглуздя".

"Спроба побудувати будинок на піску... Я навчився обчислювати порожнечі, разом з моїми колегами ми пізнаємо механізми заповнення соціальних і економічних "порожнеч".

Порожнечі є скрізь. Їх можна обчислювати, і це дає великі можливості ... Я знаю, як управляти Всесвітом. І скажіть - навіщо ж мені бігти за мільйоном?!", - резюмував Перельман.

Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на газету "Комсомольская правда", в будь-якому вигляді заборонені.

Реклама:

Головне сьогодні