На півдні Іспанії стався землетрус. Фото

— 12 травня 2011, 10:52

За даними геологічної служби США, підземні поштовхи були зафіксовані 11-го травня о 16:50 за Гринвічем.

Осередок землетрусу знаходився на глибині всього 1 кілометр і розташовувався в 120 кілометрах на північний захід від великого міста Аліканте.

За дві години до цього був зафіксований другий поштовх магнітудою 4,4, і багато старовинних будівель в Лорка двох подібних випробувань не витримали, повідомляє ВВС з посиланням на представників місцевої влади.

Іспанське телебачення показало кадри руйнувань і рятувальників, які пробираються через уламки. Також було зафіксовано момент обвалення церковної дзвіниці.

Місцеві жителі в паніці вибігали з будинків на вулиці, в парки і на інші відкриті простори.

Припарковані автомобілі були буквально розплющені під уламками обвалених будівель. В якості запобіжного заходу довелося евакуювати пацієнтів з місцевої лікарні.

В інтерв'ю місцевому радіо мер Лорки Франсіско Ходар повідомив, що люди загинули в результаті обвалення будівель.

Багато хто вирішив переночувати під відкритим небом через побоювання, що можуть відбутися повторні поштовхи.

Південь Іспанії відрізняється підвищеною сейсмічною активністю, однак потужні землетруси там відносно рідкісні. Нинішнє - найсильніша за останні 50 років.

У провінції Мурсія зафіксовано ряд повторних підземних поштовхів, і влада побоюється, що число жертв може зрости.

Попередні землетруси в цьому районі відбувалися в 1999 і 2005 роках.

Водночас, у середу мешканці столиці іншої країни - Італії - залишали місто через чутки про землетрус.

За повідомленнями з Риму, тисячі жителів столиці Італії покинули місто на найближчі дні через чутки про те, що він може бути стертий з лиця землі потужним землетрусом.

Паніку викликали твердження про те, що сейсмолог Раффаеле Барданді, який помер у 1979 році, передбачив, що 11 травня 2011 року в Римі відбудуться потужні підземні поштовхи.

Влада підкреслює, що землетруси неможливо передбачити. По телебаченню пройшли спеціальні програми, що закликають до спокою. Тим не менш, чутки циркулюють на вулицях і в інтернеті вже не один місяць.

У 1927 році при режимі Муссоліні Берданді отримав лицарський титул за надзвичайне вміння передбачати сейсмічні явища.

Він пояснював їх рухом планет і, як вважалося в ті часи, точно передбачив землетрус 1923 року, який забрав життя 1000 осіб.

А незадовго до смерті Берданді, за чутками, назвав дату руйнівного сейсмічного катаклізму, який не залишить каменя на камені від Риму, за ним нібито в 2012 році повинні послідувати ще два землетруси.

Італійці особливо гостро реагують на подібні чутки з-за руйнівного землетрусу в Аквілі, в центральній частині країни, в 2009 році.

Усі фото АР та Reuters

Реклама:

Головне сьогодні