Підозріло зросла кількість медалістів серед випускників

— 27 травня 2011, 09:52

Серед випускників шкіл Львівщини 8% є претендентами на отримання медалі - такими є попередні офіційні дані, повідомляє Deutsche Welle.

Торік таких було менше, повідомила заступник керівника головного управління освіти Львівської обласної держадміністрації Богдана Біляк.

Особливо багато медалістів у сільських школах та в школах гірських районів Львівської області. Є школи, де чи не кожен п'ятий претендує на нагороду. Чиновниця повідомила, що такі освітні заклади будуть особливо ретельно перевірені. Біляк не виключає, що причиною раптового зростання успішності є зміна правил вступу до вишів, оскільки тепер враховується й середній бал атестату.

Частка шкільного атестату в конкурсному балі при вступі становить 25%, і це дуже суттєво, пояснила координатор освітніх програм Центру досліджень суспільства Інна Совсун. А тому інших пояснень щодо зростання середнього балу атестату впродовж останніх двох років не може й бути, каже експерт.

Певні прояви корупції тут є, припускає Совсун. Це можна пояснити низькими зарплатами вчителів. Але у селах, за її словами, за завищеними оцінками часто стоять не корупційні дії, а зовсім інші причини: вчитель, наприклад, ставить завищену оцінку через жалість до учнів.

"Дуже багато факторів впливають на цей бал атестату, тому враховувати його при вступі є неправильно, - каже Совсун. - Такі дії частково є корупційними. Я впевнена, що у міністерстві абсолютно свідомі цього, але їм вигідніше дати "подачку" у вигляді таких хабарів, аніж збільшити зарплату".

Допоки атестат враховуватимуть при вступі, кількість охочих отримати медаль в різний спосіб постійно зростатиме, запевнила експерт.

Реклама:

Головне сьогодні