Тест

Табачник хоче закрити 800 вузів

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник вважає, що для забезпечення освіти населення України досить 90 вузів.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Інвестгазета", повідомляють "Українські новини".

"Світовим параметрами відповідає показник, коли один успішний університет відповідає 500-800 тисячам жителів країни. Тобто якщо в Україні живуть близько 48 мільйонів чоловік, значить, нам було б достатньо близько 90 вищих навчальних закладів", - сказав міністр.

При цьому Табачник у черговий раз зазначив, що існуюча кількість вузів, що становить близько 900, є надмірною.

Він також висловив думку, що зараз якість освіти в багатьох вузах залишає бажати кращого, зокрема при підготовці журналістів.

"Підготовка журналістів навіть у таких провідних навчальних центрах, як КНУ імені Шевченка та Львівський університет імені Франка, знаходиться на низькому рівні - вони вчать якоїсь абстрактної журналістики, без конкретної прив'язки", - підкреслив міністр.

У той же час у контексті укрупнення вузів Табачник повідомив, що критерієм для підтвердження вузом статусу університету передбачається визначити його здатність забезпечити підготовку фахівців не менш ніж у 8 областях знань, а не кількість студентів і факультетів, як передбачалося раніше.

Міністр також повідомив, що нова редакція закону про вищу освіту, яка вже пройшла публічне обговорення в 600 навчальних закладах, буде представлена ​​на розгляд Кабміну на початку червня.

У квітні минулого року Табачник назвав доцільною передачу всіх вищих навчальних закладів в управління Міносвіти, а в березні 2011 року спрогнозував об'єднання близько 50 вищих навчальних закладів до вересня.