50% одеситів хочуть вчити своїх дітей російською мовою

— 10 червня 2011, 11:06

На останньому засіданні виконком Одеської міськради вніс зміни до статутів 8 шкіл та 96 дитсадків і зробив їх де-юре двомовними.

Найближчим часом виконком змінить статути ще 118 середніх шкіл, далі документи розглянуть на сесії міськради. Таким чином, до 1 вересня в Одесі не залишиться жодної чисто російської або української школи, жодного мономовного дитсадка.

У кожному навчальному закладі діти зможуть отримувати знання як на "великому і могутньому", так і на "мові". Вирішувати - ним самим і їх батькам, а не керівництву міста або країни, пише Сегодня.

Для того щоб вибрати мову, татам і мамам досить направити в довільній формі заяву на ім'я директора навчального закладу, розповів нам один з авторів програми розвитку російської мови депутат міськради Олексій Косьмін.

Відмова заявнику, за його словами, можлива лише в одному випадку - якщо заяв буде менше, ніж потрібно для формування одного повноцінного класу або дитсадівської групи. Тоді батькам запропонують зарахувати своє чадо в іншу школу або дитсадок, де бажаючих навчатися тією чи іншою мовою буде достатньо.

Косьмін додав, що поки мова йде тільки про дошкільників і малюків, які цього року підуть у перший клас. Старші діти продовжать гризти граніт науки тією ж мовою, що й колись.

До речі, батьки майбутніх першокласників вже подали 9 тисяч "мовних" заяв. Охочих, щоб їхнє чадо навчалося російською - 50%.

За даними міськвно, у 2010/2011 навчальному році російською навчалися 25,7 тисяч школярів (34%) проти 49,2 тисяч (66%) у класах з українською мовою. Притому що, згідно з переписом населення і даними соцопитувань, у повсякденному житті російською мовою користується більше 70% одеситів.

Реклама:

Головне сьогодні