Саудівські жінки протестують проти заборони на керування авто

— 17 червня 2011, 15:46

Жінки Саудівської Аравії розпочали акцію протесту проти дискримінації.

Як повідомляє Lenta.ru, в першу чергу вони незадоволені тим, що за місцевими звичаями їм не можна керувати автомобілем.

Активістки не стали збиратися в якомусь одному місці, щоб висловити свій протест, оскільки масові демонстрації в королівстві суворо заборонено. Натомість ті, у кого є отримані за кордоном права, просто сіли за кермо і виїхали на вулиці своїх міст.

Їх підтримали деякі чоловіки, які, переодягнувшись в жіночий одяг, також вирушили на автомобілях вулицями.

При цьому учасниці акції протесту заявляють, що список їхніх вимог набагато ширше, ніж просто дозвіл на керування авто. Вони хочуть домогтися права брати участь у місцевих виборах (інших в Саудівській Аравії немає), а також позбутися від необхідності з'являтися в громадських місцях тільки в супроводі чоловіка-родича.

Акція непокори була спровокована ув'язненням однієї з жінок, що наважилися сісти за кермо, яку звільнили тільки через 10 днів. При цьому вона підписала зобов'язання не повторювати порушення і не давати інтерв'ю.

Офіційної законодавчої заборони на водіння для жінок в Саудівській Аравії немає. Однак подібна практика заборонена фетвами місцевих релігійних лідерів, які користуються широкою владою в країні.

У випадку, якщо заборону буде знято, король Абдулла опиниться в складній ситуації, оскільки багато авторитетних імамів виступають категорично проти присутності жінок за кермом. З іншого боку, масова облава на жінок-водіїв і їх ув'язнення викличе невдоволення місцевих жителів і Заходу.

Реклама:

Головне сьогодні