Топ-10 найкапосніших створінь планети

Найкумедніші, наймиліші та найрозумніші тваринки - відеоролики з ними щодня підкорюють інтернет. Видання Time натомість представляє десятку найкапосніших та найлихіших створінь нашої планети: від глистів до Нomo sapiens.

Азійського коропа, який може важити до 45 кілограмів, важко назвати звичайною рибкою, пише Time.

Короп, що походить із Китаю, є загарбником та справжнім лихом для екосистем. Його денна порція їжі може дорівнювати половині ваги його тіла, короп винищує планктон та руйнує харчовий ланцюжок інших мешканців водойм.

Крім того, істота має милу звичку вистрибувати з води, нерідко травмуючи рибалок. На згадку про зустріч із коропом людям залишалися синці, зламані кістки та навіть струс мозку. У списку найкапосніших азійський короп займає десяте місце.

Жука, що зветься смарагдова ясенева вузькотіла златка, в США вперше помітили в 2002-му році. Комаха, що походить із Китаю та посідає дев'яту сходину в нинішньому рейтингу, знищила вже десятки мільйонів американських ясенів.

На літо 2011-го Міністерство сільського господарства США нарешті запланувало рішучий контрудар - на захист ясенів стануть 150 тисяч ос, що не мають жала, проте чиї личинки полюбляють ласувати яйцями златок.

Восьме місце несподівано одержали панди. Все через те, що милі, кумедні пухнастики спромоглися пошити людство в дурні. Вони вперто ігнорують вчення Дарвіна та твердження Ніцше про волю до влади та прагнення поширюватись та домінувати.

Пандам усе по цимбалах, вони не бажають розмножуватися та змушують науковців вигадувати найхимерніші способи, аби зберегти цей вид.

Стрічкові глисти полюбляють оселятися в печінці й травному тракті всіх хребетних, включно з людиною. Вони можуть потрапляти до організму разом із сирим чи погано приготованим м'ясом. Дорослі особини здатні сягати 1-15 метрів у довжину, проте "господар" рідко помічає присутність паразитів, аж поки не зустріне їх у власних випорожненнях. У рейтингу гельмінти займають сьоме місце.

Трагічною сенсацією в 1980-му році стало зникнення австралійської 2-місячної дівчинки на ім'я Азарія Чемберлен. У вбивстві дитини звинуватили її матір. Від несправедливого вироку батьків Азарії врятував турист, який знайшов залишки одягу немовляти коло лігвища динго. Страшна історія лягла в основу стрічки "Крик у темряві", де зіграла Меріл Стріп.

Відомо, що динго, які посідають шосту сходинку, неодноразово нападали на людей. У 2001-му році жертвою хижаків став 9-річний хлопчик.

Сарана, чиї гігантські зграї в Біблії були названі однією з шести насланих Богом кар єгипетських. Комахи здатні подорожувати на тисячі кілометрів, дощенту вигризаючи всю рослинність. За це вони одержують п'яте місце серед найпаскудніших істот.

На четвертій сходинці перебуває африканська муха цеце. Вона переносить сонну хворобу, симптомами якої є гарячка, головний біль, свербіж, болі в суглобах, втрата координації, сенсорні розлади та порушення сну. Без медичної допомоги хворий може померти.

Мало кому сьогодні до вподоби щури, які посідають в рейтингу третє місце. Однак у ХІV-му сторіччі сірі гризуни перетворилися на смертельну пошесть, поширюючи Чорну чуму Європою та Азією.

Свого піку пандемія досягла в 1347-1351-му роках, за деякими відомостями, винищивши дві третини європейського населення. Чума неодноразово поверталася й протягом наступних десятиліть, її жертвами стало близько 100 мільйонів людей у всьому світі.

Війни, концентраційні табори, геноцид, хрестові походи, катування, Аль-Каїда, примара ядерного Армагедону - усе це накоїла на Землі саме людина. Ось чому в рейтингу Нomo sapiens має друге місце.

Лідер сьогоднішньої десятки нікого не вбиває. Проте, зустрівшись із ним, ви на якусь мить про це пожалкуєте. Це комаха завбільшки з насінинку яблука - постільна блощиця.

Створіння, чиї укуси здатні перетворити ніч на пекло, за три місяці може дати життя 10 тисячам нових блощиць. Лише за одну свою трапезу комаха здатна випити крові втричі більше, ніж важить сама.

Фото з priroda.su, vsegoponemnogku.mybb.ru, wood.ru, animals-wild.ru, donbass.ua, otvet.mail.ru, zoolife.com.ua, zooexcurs.narod.ru

Реклама:

Головне сьогодні