В Україні буде єдиний номер порятунку

— 2 червня 2011, 13:21

Замість номерів 101, 102, 103 і 104 можна буде дзвонити на номер 112. А далі оператори передаватимуть виклик на відповідні аварійно-рятувальні служби. Така система суттєво зменшує час реагування на дзвінок, повідомляє Радіо Совбода.

Спочатку єдиний номер екстреної допомоги має запрацювати в Києві, Харкові, Львові та Донецьку - містах, які приймають Євро-2012. (Тож, іноземці, які приїдуть на чемпіонат, не матимуть незручностей - такий самий номер функціонує в усіх європейських країнах). повідомляє Радіо Свобода.

До 2015 року система має запрацювати в усій Україні, зазначає начальник відділу розвитку та супроводу системи 112 Міністерства надзвичайних ситуацій Володимир Хорошок.

"Зараз стадія розробки системи, а найближчим часом будемо проводити тендерні процедури із закупівлі системи. Коштів необхідно близько півмільярда гривень на всю країну. Однак, на жаль, фінансування цього заходу вкрай негативне. Кошти освоєні лише на розробку технічного завдання, і то не повному обсязі. Зараз перемови ведуться з Торговельною палатою США, вони нам мають надати грант, тоді, можливо, діло піде швидше. Випробування планується завершити до кінця цього року. А десь наприкінці весни наступного року служба вже має працювати".

На думку представників МНС, єдиний номер екстреної допомоги поліпшить координацію дій рятівників. Це підтверджують і пілотні проекти в Харкові та Львові - там роботу служби 112 вже перевірили на практиці, говорить Володимир Хорошок.

"У Харкові люди вже оцінили, що є такий номер, куди можна подзвонити з будь-яких питань надання допомоги. У Львові пілотний проект стосувався лише пожежної охорони. Львівський гарнізон значно скоротив час реагування на надзвичайні ситуації. За рахунок нової системи відсіваються хибні виклики, а до служби реагування потрапляє вже той дзвінок, який стосується саме її роботи".

Теоретично, система 112 може мати зв'язок з усіма екстремальними службами країни, а не лише з чотирма основними. Подзвонити за цим номером можна буде з будь-якого куточка України, і при цьому отримати гарантовану допомогу, - обіцяють чиновники.

Робота служби 112 має бути дуже злагоджена і точна. Інакше буде така сама плутанина, як і зараз, вважає Олександр Пишненко, заступник начальника пожежної частини Зіньківського району Полтавщини.

"Часто дзвонять 101, 102, 103, а потрапляють до нас. Тобто набирають міліцію чи швидку, а потрапляють у пожежну службу. Буває, дійсно, цифру одну плутають, а буває, що набирають усе правильно, а АТС не так з'єднує. Тобто, якщо буде дуже чітка система, яка координуватиме всі дзвінки, то працювати буде всім краще. А якщо ні, то все буде, як зараз", - говорить Пишненко.

Система 112 матиме зв'язок з усіма екстреними службами країни, а кожен виклик зберігатимуть у спеціальному архіві, пояснює експерт із запровадження та розгортання систем екстреного реагування Лев Ванян. Завдяки такій базі фахівці зможуть аналізувати ефективність і правильність дій операторів та рятувально-аварійних служб.

"Система 112 передбачає 2 етапи ліквідації будь-якої ситуації. Перший етап - це прийняття рішення, другий - це саме реагування. Завдяки автоматизованій системі, інформація обробляється набагато швидше і зменшується час реагування на проблему. Далі всі необхідні служби залучаються паралельно, а не одна за одною. Якщо раніше оператор мав би підняти слухавку і оповістити кожну службу про те, що щось сталося, то зараз це буде робити система автоматично".

В Англії універсальний номер для аварійних ситуацій запрацював ще у 1937 році. А в Сполучених Штатах Америки така система почала діяти повсюдно наприкінці 80-их. І працює вона дуже добре і швидко, говорить нью-йоркський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн.

"Що б із вами не трапилося - серцевий напад на вулиці чи зіткнення автомобілів, чи злодії в домі, чи ви на когось наїхали на дорозі - ви дзвоните 911. Якщо це медичний варіант, то приїздить карета швидкої допомоги, поліцейська. При кожному відділенні поліції є поліцейські парамедики. У будь-якому місці Сполучених Штатів набираєте 911, і вони миттю дають знати місцевим відділкам поліції про вашу біду, а ті приїжджають за лічені хвилини".

Розмови про створення єдиної служби екстреної допомоги в Україні ведуть уже понад 7 років. У 2005 запрацював пілотний проект у Харкові, в 2007 - у Львові. Свого часу ще Президент Ющенко вимагав створити єдину службу. А 6 квітня цього року нинішній глава держави Віктор Янукович також доручив почати реалізацію системи. Однак терміни все відсуваються. Тепер у Міністерстві надзвичайних ситуацій обіцяють появу системи по всій Україні у 2015 році.

Реклама:

Головне сьогодні