Держзамовлення є корупційним чинником в освіті – експерти

— 20 червня 2011, 14:51

Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Наслідком існування цих чинників, на думку експертів, є низький стартовий освітній рівень студентства, можливість маніпулювати оцінками, гарантування отримання диплому кожному студенту незалежно від якості підготовки.

Експерти відмітили, що з корупцією важко боротись через неналежний контроль громадськості за вступною кампанією й екзаменаційними сесіями. Крім того, студентські організації діють пасивно у питанні викорінення корупції.

Викладачам вишів також бракує цехової солідарності серед викладачів у протидії зловживанням.

На думку експертів, підвищення заробітної платні із одночасним підвищенням вимог щодо належного виконання функціональних обов'язків може сприяти викоріненню корупції. Вони також пропонують посилити відповідальність викладачів за отримання хабара.

Експерти радять фінансувати окремий рік навчання залежно від успішності студента і розвивати у них почуття академічної гідності.

Респонденти пропонують запровадити в Україні "західні" стандарти організації навчального процесу та розмежувати академічну та прикладну освіту або принаймні нормативно визначити міру їх поєднання згідно з Європейською ква­ліфікаційною рамкою.

Експертами, які брали участь в опитуванні, були викладачі та керівники вузів, студенти, представники громадських організацій, керівники інститутів, що займаються проблемами освіти.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні