Запобігти екологічній катастрофі допоможе штучне м’ясо – вчені

— 21 червня 2011, 14:19

Штучне м'ясо - вихід для споживачів, які піклуються про навколишнє середовище, але не в силах стати вегетаріанцями.

Таких висновків дійшли вчені Оксфордського і Амстердамського університетів. Вони вважають, що вирощування м'яса в лабораторії допоможе "убити двох зайців" - і прогодувати населення планети, і пом'якшити вплив на навколишнє середовище, пише News.ru із посиланням на The Guardian.

За підрахунками дослідників, під час вирощування м'яса, викиди парникових газів знижуються на 96% у порівнянні з викидами під час вирощування худоби на звичайних тваринницьких фермах.

"М'ясолабораторія" також допоможе заощадити землю і воду. Вона окупує всього 1% землі у порівнянні зі звичайною фермою і буде споживати на 96% менше води.

При цьому вчені не пропонують негайно замінити звичайне м'ясо штучним, адже поки що - це неможливо. Але, підкреслюють вони, "виробництво штучного м'яса в потенціалі - набагато більш ефективний та екологічно-чистий спосіб дати людям м'ясну їжу".

Штучне м'ясо буде дешевим, його виробництво допоможе поліпшити умови утримання худоби і запобігатиме виснаженню сільськогосподарських земель.

На даний момент, споживання тваринних білків у світі збільшується: мільйони жителів країн відтепер можуть дозволити собі м'ясо. Як наслідок - підвищуються ціни на зерно, знищуються ліси у районі Амазонки, загострюється дефіцит питної води і ведуться відчайдушні пошуки нових сільськогосподарських угідь. Наприклад, Китай скуповує землі за кордоном.

Якщо збільшити інвестиції у розробку штучного м'яса, на ринку воно з'явиться вже через 5 років, вважають його розробники.

Вчені закликають екологічні організації та уряди фінансувати дослідження, посилаючись на їхню користь для економіки та екології.

Реклама:

Головне сьогодні