В Україні можуть з'явитися платні автомобільні дороги

— 22 червня 2011, 09:08

У найближчі 3-5 років в Україні можуть з'явитися платні автомобільні дороги.

Про це повідомив заступник голови Держслужби автодоріг ("Укравтодор") Євген Прусенко, якого цитує газета Сегодня.

За його словами, це будуть чотири траси: Харків-Щербаківка (КПП на кордоні з Росією), Львів-Броди, Ульянівка (Кіровоградська обл.)-Миколаїв-Херсон-Сімферополь та Новомосковськ (Дніпропетровська обл.)-Сімферополь.

Планується, що за проїзд по них на легковому авто треба буде сплатити 30 коп/км (три євроцента), але плату стягуватимуть за всю довжину траси, незалежно від того, скільки проїхав.

Для вантажних авто ціна поки невідома, але вона може бути набагато більше (для фур, які сильно псують дорожнє покриття - до 3 грн.). При цьому обов'язково залишиться безкоштовна альтернативна дорога. Утім, вона буде менш комфортною: менше смуг руху, більше світлофорів і т. д.

За словами керівника прес-служби "Укравтодору" Олени Мех, напрями обрані там, де наразі присутній інтенсивний рух (дві траси у Крим), при цьому дороги вузькі (дві смуги) і розбиті, через що виникають постійні тягнучки. Платні ж дороги повинні бути мінімум по 6 смуг, з розв'язками на різних рівнях, на в'їзді і виїзді зі спеціальними турнікетами, де можна сплатити за проїзд.

На сьогодні триває пошук іноземних інвесторів. У українських - немає таких грошей (кілометр 6-смугової дороги коштує в середньому $ 3-5 млн). Розрахунки показують: траса Новомосковськ-Сімферополь (450 км, ціна до $ 2,3 млрд), за якою на добу проїжджає в обидві сторони до 10 тис. вантажних і легкових авто, окупиться за 15-20 років.

Реклама:

Головне сьогодні