Вчені знайшли солону воду під корою супутника Сатурну

— 23 червня 2011, 13:13

Під застиглою поверхнею Сатурна Енцелада ховається океан солоної води.

Про це повідомляють вчені на чолі з Франком Ростербергом з Університету німецького міста Гейдельберг, пише News.ru.

Так, вони вивчили знімки, зроблені приладами автоматичної міжпланетної станції NASA Cassini. Наявність води, відповідно і тепла, що вберігає рідину від замерзання і молекул органічного походження, вказує на ймовірність присутності на Енцеладі якихось форм життя, відзначають дослідники.



Зонд Cassini тричі зближувався зі супутником Сатурна і в результаті зробив унікальні знімки гейзерів, що вивергаються на Енцеладі в районі довгих розломів, названих тигровими смугами.

За висновком вчених, вміст в гейзерах солі зростає по мірі наближення до поверхні Енцелада. За висновком учених, це робить більш переконливою гіпотезу про наявність води в рідкій формі під корою супутника.



З моменту відкриття гейзерів на Енцеладі в 2005 році вчені припускають, що джерелом водяної пари у їхніх викидах є підземний океан води.

Для утворення водяної пари, необхідна поверхня води площею декілька сотень квадратних кілометрів. Гейзери, що вивергаються з усіх чотирьох розломів, однаково насичені сіллю. Значить резервуар або резервуари повинні бути достатньо великі, щоб охоплювати зону під усіма тигровими смугами.

Місія Cassini-Huygens (Гюйгенс) - спільний проект космічних агентств США, Європи та Італії з вивчення Сатурну. Космічний зонд Cassini, що несе спускний апарат "Гюйгенс", був запущений в 1997 році і досяг орбіти планети 1 липня 2004 року. "Гюйгенс" вивчив атмосферу і поверхню Титана, супутника Сатурна, а Cassini після відокремлення апарату продовжив вивчення планети. У 2008 році проект був перейменований в Cassini Equinox ("Кассіні Рівнодення").



Спочатку передбачалося, що станція завершить місію в 2008 році, проте терміни експедиції продовжувалися двічі - спочатку на 27 місяців, потім до 2017 року.
Реклама:

Головне сьогодні