Пінчук обізвав Тоні Блера рок-зіркою

— 7 червня 2011, 12:14

Блер приїхав до Києва, щоб розпочати реалізацію програм його Фонду "Tony Blair Faith Foundation" разом із фондом Віктора Пінчука. Метою співробітництва є поглиблення знань учнів та студентів у сфері релігії, навчити їх толерантності.

В понеділок у дипломатичній академії Блер прочитав лекцію на тему релігійної толерантності "Глобалізація та віра". Крім студентів на лекцію прийшли і політики - Ірина Геращенко, Арсеній Яценюк, Петро Порошенко.

Коли Пінчук представляв студентам колишнього мешканця Даунінг стріт, 10, він назвав гостя "рок-зіркою".

"Я привозив до Києва двох рок-зірок - Пола МакКарртні та Елтона Джона. Сьогодні я привіз ще одну британську рок-зірку - рок-зірку британської політики", - сказав він.

Блер, який виступав демократично без краватки, говорив про віру, про необхідність толерантного ставлення до різних релігій.

"Для політика, звичайно, дивно порушувати такі питання, але працюючи прем'єром я зрозумів, що якщо не взяти до уваги такі речі, не можна зродити світ кращим", - поділився він зі студентами.

Він звернув увагу на те, що 4 мільярди людей у світі називають себе віруючими, що у США і Великобританії більше половини всіх громадян релігійними, а в ісламських країнах ця цифра складає близько 90%. "У Китаї шаленими темпами збільшується кількість християн", - додав він.

"При цьому кількість мусульман через 20 років збільшиться вдвоє", - додав він.

Блер підкреслив, що у світі половина існуючих конфліктів є саме релігійними.

"Я досі пам'ятаю, коли вперше у своєму житті зустрів іноземця. Ми жили в іншому світі. Тепер, гуляючи зі своїм сином на дитячому майданчику, я чую, що діти говорять на 5-6 різних мовах, серед них є мусульмани, індуси. Глобалізація робить світ єдиним простором", - розповів Блер.

Саме тому, на його думку, у 21 сторіччі через інтеграційні процеси основними проблемами будуть не політичні або ідеологічні відмінності, а саме релігійні та культурні.

"Релігійна віра може бути використана для розколу - нею можна маніпулювати, щоб роздмухувати полум'я ненависті та екстремізму", - розповів він.

"Наприклад, у Пакистані вбили губернатора за те, що він намагався зблизитися із християнами. Мене вразило, що 250 тисяч вийшли підтримати вбивцю", - поділився він із студентами.

Блер також згадав про арабські революції, в яких люди борються за демократію. "Але є сили, які намагаються на фоні революцій посилити екстремізм. Це кимось фінансується", - додав він.

Тому, Блер вважає, що люди мають більше знати про різні релігії, вміти їх розуміти і поважати.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні