У Крим повернулися унікальні тюлені, яких не було 100 років

— 9 червня 2011, 11:02

Рідкісну тварину помітили дайвери біля мису Опук (Керченський півострів).

"Ми забралися в один з гротів, і там помітили тюленя. Він швидко пірнув. Але в тому, що це був саме тюлень-чернець, не сумніваємося", - розповіла "Сегодня" дайвер Наталія Тамбульнікова.

Учені припускають, що дайвери дійсно зустрілися із рідкісним тваринам.

"Інші тюлені в Криму не водяться. До початку минулого століття тюлені-монахи мешкали на Тарханкуті, але потім зникли" - розповіла науковий співробітник Інституту біології південних морів Олена Колесникова.

На її думку, тюлені припливли з Болгарії:

"Хоча я поняття не маю, навіщо вони сюди перебралися. Тюлені-монахи - дуже осілі тварини, від берега далеко не відпливають. Але, мабуть, щось їх змусило зважитися на такий довгий шлях. А можливо, вони втекли з дельфінарію, знайшли собі тихе місце на Опук, де немає людей і машин. Адже цей вид дуже полохливий, живе тільки в диких місцях".

На думку вченої, прижитися в Криму ці тварини не зможуть: занадто мало риби і занадто багато людей.

У самому Опукському заповіднику стверджують, що чутки про те, що тут живуть тюлені ходять давно. Але в тому, що це саме червонокнижковий чернець, співробітники сумніваються.

"Якби це був тюлень-чернець, я був би щасливий, тому що наш заповідник тоді придбав би світове значення. Але є підозри, що це більш поширений сірий тюлень", - міркує завідувач науковим відділом заповідника Ігор Сікорський.

А в товаристві захисту ссавців впевнені, що у Опук цілком міг заплисти саме чернець:

"З 2002-го він став з'являтися у Керченській протоці. Але дайвери стали виявляти до нього підвищену увагу, і тюлень зник. Адже ця тварина не даремно називається ченцем. Вона дуже потайлива, живе поодинці. Якщо туди повалить народ, тюлень знову піде".

До речі, за останні п'ять років фауна Чорного моря дещо змінилася. Майже зникла скумбрія. А з Середземного моря до нас переселилися краби-плавуни і риба смугастий Бобс.

Реклама:

Головне сьогодні