У Табачника "гадки не мають" про втрату 10 мільйонів через прогульників ЗНО

— 6 липня 2011, 12:00

Цього року з 250,7 тисяч осіб, які були зареєстровані на проходження цьогорічного тестування, 11 % - не з'явились, а біля 9 % - не набрали 124 бали, повідомляє прес-служба міністерства освіти та науки.

Згідно з підрахунками громадських спостерігачів "ОПОРИ", через 11% "прогульників", що не з'явились до пунктів тестування у день складання ЗНО, держбюджет втратив 10 мільйонів 296 тисяч гривень.

Однак в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) заявляють, що "звідки нарахували такі космічні суми спостерігачі не мають гадки".

Так, у Табачника нарахували іншу, значно меншу суму:

"За даними центру оцінювання, витрати на тих, хто не прийшов на ЗНО, становлять суму у 12 разів меншу за 10 мільйонів, тобто - трохи менше 866 тисяч гривень.

Виготовлення бланку запрошення

40320 грн.

Конвертування запрошень

31832 грн.

Відправка запрошень

193111 грн.

Відправка тестових матеріалів спец. зв'язком

436316 грн.

Тестові матеріали

164381 грн.

всього

865960 грн.

Водночас громадські спостерігачі ОПОРИ наполягають на тому, що їхні підрахунки вірні та вирішили пояснити організаторам тестування, звідки беруться астрономічна цифра у більш ніж 10 мільйонів гривень, а не 865 960, які нарахував УЦОЯО.

Спостерігачі, обраховуючи втрати, виходила з наступних даних. Насправді, середня неявка абітурієнтів у 2011 році зі всіх предметів становить не 11%, як це було під час тестування з української мови та літератури, а 13,55%, що є першою з неточностей в повідомленні УЦОЯО.

Організація зібрала результати з кожного предмета в абсолютних та відсоткових числах. Інформація протягом червня була надана у формі відповідей на офіційні запити ОПОРИ до УЦОЯО.

[L]Також в повідомленні на сайті Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України закралася суттєва помилка в обрахунках у зв'язку з тим, що взято до уваги кількість людей, які не прийшли на тестування, а не випадків ігнорування ЗНО. Адже, один абітурієнт може не з'явитися від 1 до 5-ти разів, що суттєво збільшує суму витрат. Тому ОПОРА рахує кількість фактичних прогулів, яких всього зафіксовано 128 701 з усіх предметів.

Таким чином, сума зайвих втрат через неявку, навіть при оприлюднених прямих витратах на виготовлення і логістику тестів, повинна складати не 865960 гривень, як заявляє УЦОЯО, а 4 мільйони 414 тисяч гривень.

Втім, ОПОРА хоче нагадати організаторам тестів, що неявка також призводить до зайвих непрямих витрат на проведення ЗНО, що не було враховано у повідомленні, розміщеному на сайті профільного міністерства. Близько 70% коштів йде на оплату праці організаторів тестування на місцях, до яких відносяться уповноважені особи УЦОЯО, відповідальні за пункти тестування та їх помічники, старші інструктори та їх помічники, чергові.

Якби була можливість раціонально прорахувати явку абітурієнтів, то у 2011 році відпала б необхідність у використанні 8580 аудиторій, в яких працювало б 17160 старших інструкторів та їх помічників, що, знову ж таки, зекономило б кошти державного бюджету.

ОПОРА також орієнтувалася у своїх розрахунках і на вартість пробного тестування, яке не є безкоштовним для громадян України та обійшлося кожному учаснику у 84 гривні. З даних, оприлюднених Центром, випливає, що під час офіційного тестування з кожного предмета на одного учасника ЗНО було витрачено 31 гривню.

Оскільки, УЦОЯО не є прибутковою установою, а пробне тестування не передбачає витрат на перевірку робіт, то ОПОРА звертає увагу громадськості на суттєве завищення ціни на організацію пробного тестування та просить Центр пояснити цю невідповідність.

Довідково про розрахунок вартості послуг персоналу, згідно з виконаними функціями (Відповідно до наказу Міністерства праці та соціальної політики України №119 від 30.03.2009 року):

- помічникові відповідальному за пункт тестування - з розрахунку 23,13 гривень за годину роботи, але не більше ніж 8 годин за день;

- старшому інструктору - з розрахунку 21,25 гривень за годину роботи, але не більше ніж 6,5 годин на день;

- інструкторові - з розрахунку 16,25 гривень за годину роботи, але не більше ніж 6,5 годин на день;

- черговому - з розрахунку 15,63 гривень за годину роботи, але не більше ніж 6,5 годин на день.

Реклама:

Головне сьогодні