Італія потерпає від нової хвилі біженців

— 11 липня 2011, 12:08

Чотири човни, на борту яких було більше тисячі людей, дісталися італійської території. До вечора цього дня їх мали розмістити в тимчасових притулках для нелегалів на сусідній Сицилії, а також в деяких регіонах материкової частини Італії, повідомляє Deutsche Welle.

У суботу на острові Лампедуза очікували прем'єр-міністра Сильвіо Берлусконі, однак візит, який планувався вже давно, в останній момент скасували. Як повідомили в прес-службі італійського уряду, прем'єр не хоче, щоб його присутність зашкодила наданню допомоги біженцям.

Скасування візиту не на жарт засмутило місцеву владу, адже очікувалося, що Берлусконі мав проголосити острів зоною вільної торгівлі. Це передбачає урядовий план підтримки Лампедузи, серед інших кроків - низка заходів з розвитку туризму та рибальства. Але через перманентну драму з напливом нелегалів цього року Лампедузу відвідало набагато менше туристів, ніж очікувалося.

За попередньою інформацією, нелегали прибули з Лівії. Як відомо, Італія у червні цього року домовилася з лівійською опозицією про заходи боротьби з нелегальною міграцією до Європи. Ця співпраця передбачає також обмін інформацією про міграцію, крім того, сторони співпрацюватимуть у питанні повернення непроханих гостей додому.

В ООН тоді з занепокоєнням поставилися до домовленості, підозрюючи, що вона може зашкодити докладній перевірці права нелегалів на здобуття притулку, а замість цього їх одразу ж відправлятимуть назад. Оглядачі тоді відзначали, що реальна допомога у боротьбі з нелегальною міграцією допомогла би лівійським повстанцям набрати більшої ваги в очах європейців.

Італія, насамперед невеличкий острів Лампедуза, від початку заворушень у Північній Африці потерпає від потоку нелегалів, які прибувають на човнах. Від січня цього року італійське узбережжя прийняло близько 43 тисяч біженців. Левова частка непроханих гостей прибула саме на Лампедузу. Острів, площа якого складає двадцять квадратних кілометрів, упродовж тривалого часу залишається "воротами в Європу" для багатьох африканських біженців. Він розташований усього за 130 кілометрів від узбережжя Тунісу.

Реклама:

Головне сьогодні