Києво-Могилянська академія шукає кошти для навчання студентів

— 11 липня 2011, 15:25

Києво-Могилянська академія почала самостійний пошук коштів для навчання студентів на тих напрямках, які несподівано залишилися без фінансування Міністерства освіти, науки, молоді та спорту.

Про це повідомляє ІА Українські новини. "Керівництво НаУКМА вестиме діалог з Міністертвом освіти, науки, молоді та спорту України, Асоціація випускників НаУКМА збирає кошти на стипендії для магістерської програми з соціальної роботи для того, щоб надати можливість хоча б частині абітурієнтів, які не можуть заплатити за контрактне навчання, продовжувати отримувати свою освіту.

Могилянська школа журналістики частково буде забезпечена стипендіями від спонсорів, частково також набиратиме студентів на контрактну форму навчання", - сказано в повідомленні.

При цьому академія висловила здивування зменшенням свого загального замовлення на 2011 рік на 17%, заявивши, що воно нічим не мотивоване.

"Наприклад, зменшення на бакалаврських програмах з права та філософії відбулися на 50%, економічну теорію зменшено на 43%, фінанси і кредит - на 40%, програмну інженерію - на 20%. На Магістеріум зовсім не отримали державного замовлення програми з журналістики та соціальної роботи. Хоча всі ці могилянські програми унікальні, вони є найкращими або одними з найкращих в Україні", - повідомляє академія.

Водночас, згідно з рішенням Європейської комісії, в НаУКМА з наступного навчального року буде створено Center of excellence з Європейських студій.

У свою чергу Могилянська школа журналістики стала членом європейського проекту Expanding the Transitional Network of the European Journalism Observatory, в рамках якого вчені академії братимуть участь у спільних загальноєвропейських наукових дослідженнях медіагалузі, а українські публікації відповідно будуть переводитися на вісім європейських мов.

Директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко в свою чергу заявив про відмову від подальшого діалогу з Міносвіти і самостійний пошук коштів для навчання найбільш талановитих студентів.

"Могилянська школа журналістики вирішила відмовитися від подальшої боротьби з вітряними млинами за держзамовлення. Зате будемо збирати стипендії, які частково зможуть покрити навчання найталановитіших. Any ideas?", - Написав він на своїй сторінці в Facebook.

Про відмову Міносвіти надати держзамовлення низці магістерських програм Києво-Могилянської академії стало відомо наприкінці минулого тижня. Як повідомив тоді Федченко, міністерство оголосило про це вже після завершення прийому документів від вступників.

Реклама:

Головне сьогодні