Тест

Британцям набридло платити рекордні ціни за проїзд

Королівський інститут автотранспорту назвав рівень оподаткування пального у Великобританії не інакше як "грабунком на великій дорозі".

Річ у тім, що бензин, наприклад марки А95, у Великобританії й без того коштує доволі дорого. За один ґалон (4,5 літри) доводиться платити біля шести фунтів стерлінґів (6,80 євро) - приблизно половину з цієї суми становлять податки, повідомляє Deutsche Welle.

Водночас громадський транспорт на острові також є одним з найдорожчих у Європі. Для прикладу: проїзд у метро в один бік, незалежно від того чи це одна станція а чи ж кілька, коштує 4 фунти стерлінґів (4,50 євро), одна зупинка автобусом коштуватиме пересічно 2 фунти стерлінґів (1,78 євро). Відтак постає запитання чи зменшення вартості проїзду у громадському транспорті сприятиме зменшенню автомобільного руху на вулицях британських міст.

Депутати британського парламенту додають, що "зелений податок" також не може бути таким собі "батогом" без жодного "пряника". Як приклад заохочення було наведено можливе використання коштів від податку на пальне для того, аби зменшити вартість проїзду в громадському транспорті.

Як зазначають оглядачі, громадське невдоволення щодо так званого "зеленого податку" в Британії зростало з роками відтоді як цей податок на пальне було запроваджено урядом консерваторів 1993 року.

Тим часом пропозицію британських парламентарів має бути розглянуто вже у вересні і, як зазначають спостерігачі, цілком можливо, що все це призведе до серйозної дискусії щодо переспрямування коштів від "зеленого податку" ближче до гаманців споживачів.