Пошукові інтернет-системи впливають на пам'ять людей - дослідження

— 18 липня 2011, 11:23

Інтернет-пошук сприяє тому, що необхідна інформація швидше забувається, оскільки все більша кількість людей сподівається на свої комп'ютери у якості "зовнішньої пам'яті".

Про це свідчать дані дослідження студентів гарвардського університету, які цитує Інтерфакс-Україна.

Близько 60-студентам запропонували надрукувати на комп'ютері 40 цікавих фактів, наприклад, "око страуса більше за його мозок", і було сказано, що інформація буде або видалена, або збережена. Ті. хто повірив, що інформація збережеться, запам'ятовували її із меншою вірогідністю.

Широкий доступ до Інтернету зробив можливим миттєве відвідування бібліотеки, де легко знайти факти та інформацію. Результати дослідження передбачають, що такі пошукові системи, як Google Inc і бази деяких даних за аналогією із IMDb.com Amazon.com Inc., виступають у якості "зовнішньої пам'яті, де зберігається величезна кількість інформації за межами нашої свідомості.

Згідно з дослідженням, початкові знання люди воліють отримувати з Інтернету. Так, ще один експеримент, в якому брали участь 34 студенти Колумбійського університету в Нью-Йорку, показав, що легше запам'ятати місце, де зберігається інформація, ніж згадати її.

Реклама:

Головне сьогодні