Німецька авіакомпанія виконала перший рейс на біопаливі

— 18 липня 2011, 14:30

Авіакомпанія Lufthansa першою в світі виконала регулярний рейс із використанням біопалива.

Сумішшю, що складається з рівних часток біосинтетичного і звичайного гасу, забезпечувався один з двох двигунів літака Airbus 321. Польотом Гамбург - Франкфурт Lufthansa почала шестимісячні випробування біопалива на регулярних рейсах, повідомляє Дело.

Пасажири заздалегідь повідомляються про те, що літак працює на біопаливі. Про це ж нагадує командир судна безпосередньо перед вильотом.

Біопаливо має ті ж властивості, що й звичайне, тому для його використання немає необхідності модифікувати двигуни і наземну заправну інфраструктуру.

Вартість піврічного проекту з вивчення та застосування біопалива Lufthansa коштує 6,6 млн. євро, з них 2,5 млн. євро виділило міністерство економіки і технологій Німеччини. Ці кошти витратили на покупку 800 т біопалива, інженерні та організаційні роботи.

Наразі тонна біопалива коштує вдвічі дорожче звичайного гасу. Але авіакомпанії цікавий саме економічний ефект при використанні біопалива. Зокрема, під час його спалювання виділяється менше вуглекислого газу, на який з 2012-го року в ЄС вводяться квоти.

Ціна квоти прив'язана до ціни на нафту. Так, на 2012-й рік сертифікат на одну тонну викидів коштуватиме авіакомпанії 14 євро, а от штраф за несплату квоти складе 100 євро за тонну. Біопаливо у порівнянні зі звичайним гасом дозволить зменшити "вуглецевий слід" майже на 80%, вважає компанія Airbus.

Реклама:

Головне сьогодні