Астрономи знайшли незвичайну планету в населеній зоні

— 19 липня 2011, 14:00

Такий висновок зробила група астрономів, яка вивчала планетну систему світила. Робота вчених поки не опублікована в рецензованому науковому журналі, але її препринт доступний на сайті arXiv.org, пише Лента.ру.

Зірка 55 Рака відноситься до того ж типу, що й Сонце, - це жовтий карлик. У парі з нею обертається ще одне світило - червоний карлик, і ця система "володіє" п'ятьма планетами.

Автори нової роботи вивчали планету 55 Рака f, відкриту в 2007 році. Маса цього об'єкта становить близько половини маси Сатурна, а один оборот навколо системи світил 55 Рака f здійснює за 260 днів.

Дослідники показали, що ця планета близько 74% часу проводить в населеній зоні свого світила - цим терміном позначають регіон, перебуваючи всередині якого, планети можуть мати на поверхні воду в рідкому стані.

Якщо в атмосфері 55 Рака f міститься багато вуглекислого газу, то парниковий ефект може робити можливим існування рідкої води на планеті навіть в ті періоди, коли вона виходить з населеної зони.

В даний час найбільш перспективним кандидатом на звання потенційно придатної для існування життя планетою вважається планета Gliese 581d. Це небесне тіло обертається навколо червоного карлика Gilese 581, віддаленого від Землі на відстань 20,5 світлових років.

Нещодавно астрономи представили нові докази на користь точки зору про можливу населеність Gliese 581d.

Реклама:

Головне сьогодні