Вчені знайшли рештки вагітного динозавра

— 21 липня 2011, 11:29

За словами вчених з Університетського коледжу Лондона, які займалися вивченням рештків, в тілі самки знаходилося більше десятка добре збережених ембріонів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Скам'янілість була виявлена ​​в районі Цзехол китайської провінції Ляонін, який знаменитий тим, що там майже цілком збереглася давня екосистема.

Це сталося тому, що в результаті виверження вулкана динозаври, ссавці, птахи та рептилії, які там жили, були засипані попелом.

Деякі з останків так добре збереглися, що можна розрізнити пір'я, малюнки шкіри і навіть вміст їх шлунків.

Скам'янілості мільйони років перебували під шаром вапняку, і лише порівняно недавно, в міру процесу вивітрювання, стали з'являтися на поверхні.

Самка ящура завдовжки близько 30 сантиметрів, викликала особливий інтерес археологів. По-перше, тому, що виявилася найстародавнішим з виявлених на сьогоднішній день вагітних знахідок, а по-друге, оскільки була живородною, тобто не відклада яйця, а народжувала живих дитинчат.

Більшість рептилій і сьогодні відкладають яйця, так що такий древній приклад живородного ящура наочно показує, що в ході еволюції природа експериментувала з цим процесом ще сотні мільйонів років тому.

Реклама:

Головне сьогодні