Інформація про походження продукту змінює відчуття смаку - дослідження

2
22 липня 2011

Якщо інформацію про регіон походження продукту повідомити до початку дегустації, то результати будуть прямо протилежні тим, якщо б інформацію повідомили вже після споживання.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного маркетологом і фахівцем з психології споживачів Кіт Вілкокс і його колеги з Коледжу Бебсон.

Іншими словами: якщо сказати людині, що шоколад, який вона збирається спробувати, привезено зі Швейцарії, то він сподобається йому більше, ніж шоколад, який був привезено нібито з Китаю.

В експерименті взяли участь 528 студентів коледжу. І їм дійсно сподобався китайський шоколад більше, ніж швейцарський - але тільки в тому випадку, якщо вони дізнавалися про його походження після дегустації.

Кульмінаційним моментом цих експериментів було те, що жоден шоколад не був привезений зі Швейцарії або з Китаю. Насправді, у всіх експериментах брав участь один і той же шоколад, виготовлений в Америці.

З вином аналогічна ситуація. Вілкокс говорить, що інформація про походження вина змінює "фактичне відчуття смаку", залежно від того, коли респонденту повідомляється регіон виробництва продукту: до або після дегустації.

У цьому експерименті одне з вин вирішили назвати "індійським", тому що Індія - новий багатообіцяючий виробник вин. Як і очікувалося, учасникам експерименту (вік від 21 до 72 років), яким сказали про походження вина до дегустації, більше сподобалося "італійське" вино, і навпаки. Крім того, якщо заздалегідь сказати респондентам вартість вина, це також може вплинути на їхню оцінку. У цьому випадку дороге вино здасться смачнішим.

Подальші дослідження показали, що при ухваленні рішення про придбання того чи іншого вина, етикетка часом грає набагато більшу роль, ніж вміст пляшки.

powered by lun.ua