Тест

Найстарша мама в Україні хоче ще народити. Їй 66 років

Нагадаємо, 22 лютого 2011 року Підвербна народила малюка, потрапивши до Книги рекордів України. Щоб завагітніти, жінка сім років збирала гроші (майже 40 тис. грн) на курс лікування і штучне запліднення, пише газета "Сегодня".

Як зізнається найстарша українська мама, у поліклініці до дитини ставляться не дуже добре.

"Ходила до дільничного педіатра. Так вона дуже погано поставилася до дитини - почала ніжки викручувати Марійці, на пупок і груди тиснути. Навіщо?! Ще зашкодить дитині! Коли я навесні потрапила з температурою в лікарню, мені пропонували написати відмовну від доньки. Якби її в мене забрали, то отруїлася б тут же, на очах у всіх! Мені жити без неї тепер немає сенсу!", - каже 66-річна українка.

[L]Її також обурює, що в медичній картці доньки написали: "Вроджена недорозвиненість дитини".

"Я сама працювала медсестрою і бачу, що донька моя розвивається нормально. Вона тямуща, все розуміє, - каже Валентина. - Купила їй букварик, їй подобається розглядати картинки. Намагається ручкою схопити кольорову кульку, яка намальована на матраці. Я прибрала ковдрочку і простирадло, а то вона їх в рот тягне. Спить поки просто на матраці".

Якби були гроші, Валентина Підвербна, народила б ще дитину. Фото газети "Сегодня"
Доглядати за дитиною пенсіонерці допомагає няня. За роботу їй платять небайдужі люди з Москви.

"Вони самі не хочуть, щоб їхні імена дізналися, тому й тримаю в секреті. По дому я роблю все сама. Няня більше сидить з дочкою або допомагає спустити коляску по сходах, коли йдемо на прогулянку. Я їй дзвоню, і вона приходить допомогти", - каже Підвербна.

"А грошима мені особисто ніхто не допомагає, раніше надсилали люди з Москви. Живу на пенсію і на допомогу держави на дитину. Раніше сподівалася, що влада виділить мені нову квартиру. Але відмовили, сказали, що моїх 17 квадратів житлової площі вистачить. Кажуть, що на одну дитину повинно бути не менше 12 квадратів", - зазначає жінка.

Вона хвилюється, щоб люди не подумали, що пенсіонерка не зможе подбати про дитину, і тоді медики взагалі заборонять народжувати жінкам віком від 54 років. Раніше Українська асоціація репродуктивної медицини пропонувала прийняти такий закон.

"Діти - це така радість! Якби у мене були гроші, народила б і другого", - зізнається Підвербна. Жінка запевняє, що дитина забезпечена усім необхідним.