В Україну приїхали пріоратовські вина

— 1 серпня 2011, 17:05

Цього тижня до України прибула партія вин від кількох провідних винних господарств з одного з найвідоміших і знаменитих винних регіонів Іспанії - Пріорат. Це такі господарства, як Bodega Portal Del Priorat, Bodegas del Palacio de Fefiсanes, Bodega Clos Mogador, Bodega Clos D'Agon, Bodega Finca Sandoval і Bodega Portal Monsant.

Існує думка, що в даній місцевості вино народжується безпосередньо з каменя, настільки складний і кам'янистий там грунт. І той факт, що в Пріораті народжуються дуже характерні і неповторні вина, ніхто не заперечуватиме. Унікальні кліматичні умови і місцеві ґрунти, на яких виростають автохтонні та завезені сорта винограду, повна відсутність хімічних і органічних добрив, сприяє створенню яскравих та фруктових вин.

Bodega Portal Del Priorat: у господарстві поєднали традиції виноробства з сучасними методами виготовлення вина в єдиному прагненні отримати дуже високу якість. Використання новітніх пресів повторює той же ефект, що і тиск винограду в старовинних дерев'яних пресах, але з більшим ступенем контролю. Ферментація проводиться у чанах невеликого розміру (і обов'язково роздільно по сортах), оснащених сучасною системою регулювання та зупинки процесів бродіння. Вина мають багату ароматику і смак стиглих фруктів.

Завдяки близькості океану, вина господарства Bodegas del Palacio de Fefiсanes мають відмінну кислотність і мінеральність. Для тих, хто шукає альтернативу французькому Шардоне з Бургундії або каліфорнійським винам, той знайде її в вині цієї бодегі. Неймовірно тонкий квітковий смак, печені яблука, лимон та інші цитрусові, медові відтінки - все це простежується у білих винах бодегі Palacio de Fefiñanes.

Bodega Clos Mogador - тут виготовляються дуже багаті і насичені вина, їх ще називають еліксирами. У цьому господарстві виноградні лози такі ж рівноправні, як і інші рослини, і не домінують над ними. Вирощений в екологічно чистих умовах виноград, надходить на переробку в старовинні дерев'яні преси, яким понад 100 років. Це також відмінна частина - використання обладнання, тари, зробленої ще в ті часи, коли матеріали були природні і натуральні. Цікавий факт: делікатний прес здатний вичавлювати тільки 50% соку з ягід. Враховуючи невеликі розміри виноградника, і, відповідно, маленькі обсяги зібраного врожаю, вина виробляються тут буквально в мікроскопічних (за мірками багатьох іспанських виноробів) обсягах.

Bodega Clos D'Agon. Вина цієї бодегі одні з найбільш титулованих серед тих, які виробляються на узбережжі Costa Brava, на півночі Каталунья. Тут кожна пляшка вина має свою історію. Всі технологічні етапи до моменту купажування виробляються окремо по кожному сорту винограду, який був зібраний з кожної конкретної ділянки. У господарстві не використовуються жодні додаткові добавки для корекції кольору, смаку або аромату вина, тут все відбувається тільки природним шляхом

Bodega Finca Sandoval - це особистий проект одного з найбільш шанованих і відомих в Іспанії винних журналістів Віктора де ла Серна. Його порівняно невелике виробництво - близько 70 тис. літрів на рік, дозволяє, тим не менш, бути знаменитим на весь світ.

Bodega Portal Monsant - є однією з найбільших в регіоні Пріорат. Навіть молоді вина цієї бодегі постійно займають високі місця в рейтингах іспанських вин і у міжнародних критиків.

Реклама:

Головне сьогодні