Восьмикласник зробив телескоп з телевізора й каструлі

— 15 серпня 2011, 12:24

Сімферопольський восьмикласник Роман Звагельській продемонстрував свій винахід у літній астрономічній школі Малої академії наук.

Основа конструкції - корпус старого радянського телевізора, до нього металевими пластинами прикріплена звичайна кухонна каструля. Її функція - тримати дзеркало, яке, до речі, найскладніша деталь в телескопі.

Дзеркало протягом півтора року виготовляла ціла команда астрономів-любителів у Кримській астрофізичній обсерваторії, що у селищі Науковому. За основу взяли сітал - міцний і водночас легкий, а також дешевий матеріал, повідомляє прес-служба Малої академії наук.

Завдяки дзеркалу з сіталу у телескоп Романа можна побачити усі об'єкти неба, які більші за чотирнадцяту Зоряну величину. А це Зоряні скупчення, туманності, галактики, подвійні та перемінні зірки. Також добро видно усі деталі Місяця: кратер, моря, місячні гіркі та западини.

Над своєю розробка юнак працював два роки. Роману допомагали друзі - "колеги" з сімферопольської юнацької обсерваторії.

Як зазначає хлопець, більшість сучасних промислових телескопів мають певні недоліки. По-перше, у них недостатня чутливість оптики, а головне - їх незручно транспортувати. Цю проблему винахідник вирішив наступний чином: використав монтування Добсона. Завдяки чому його телескоп легко складається, розкладається та переноситися у будь-яке місце.

Хлопець переконаний: такий телескоп може зробити будь-який учень.

"На жаль, наші школярі абсолютно не знайомі з Зоряний небом. Якби хоча б одним таким телескопом забезпечити кожну школу, то більшість учнів зацікавилися б астрономією й тягнулися б вище до зірок", - зазначає молодий науковець.

Реклама:

Головне сьогодні