Тест

Дитинство людини написане в неї на обличчі – науковці

Загрубіла від негоди шкіра, глибокі зморшки - все вкаже на те, що людині в житті прийшлося несолодко. Однак риси обличчя здатні розповісти ще й про дитячі роки незнайомої особи, пише The Telegraph.

Науковці з Університету Единбургу стверджують, про дізнатися про чиєсь дитинство можна, звернувши увагу на те, наскільки симетричним є лице цієї людини. Дослідники виявили, власники асиметричних облич у ранньому віці частіше потерпали від бідності та жорсткого виховання.

"Вважається, що симетрія обличчя є показником того, що зветься стабільністю розвитку - здатності організму витримувати зовнішні стресогенні фактори та не збочувати зі свого шляху розвитку", - говорить професор Йен Дірі.

Науковець та його колеги розглянули риси обличчя 292 осіб у віці 83 років. Команда Дірі виділила 15 ключових ознак, як то розташування очей, носа, рота, вух тощо.

Протягом усього свого життя респонденти брали участь у дослідженні Lothian Birth Cohort 1921. Таким чином, учені мали детальну інформацію щодо їхнього соціального статусу у дитинстві, чим займалися їхні батьки, скільки людей мешкало в оселі та де була знаходилася вбиральня, надворі чи всередині.

Такі фактори як харчування в дитячому віці, хвороби, вплив цигаркового диму чи забруднення навколишнього середовища також знаходять відображення на рисах обличчя, особливо в чоловіків, стверджують експерти.

Причому стерти ці закарбовані дитячі переживання не в змозі навіть підвищення соціо-економічного статусу в дорослому житті. Навіть ті, кому вдалося зі злиднів здійнятися до вершини, завжди нестимуть на своєму обличчі сліди тяжкого минулого.

Цей зв'язок між стресом у ранньому віці та симетрією обличчя може стати поясненням результатам попередніх досліджень, що показали - власники симетричніших облич видаються представникам протилежної статі більш привабливими. Нерівні ж риси обличчя можуть слугувати своєрідним сигналом про те, що потенційному партнерові, внаслідок стресів у дитинстві, можуть загрожувати хвороби чи передчасна смерть.