Пташки-геї створюють стабільні одностатеві пари - вчені

— 17 серпня 2011, 15:44

До такого висновку прийшли вчені, які вивчають звички і поведінку зебрових амадин - представників сімейства вьюркових Ткачик, відомих своїм барвистим забарвленням і співочим голосом, пише Бі-бі-сі.

За спостереженнями орнітологів з Каліфорнійського університету Берклі, одностатеві партнери співають один одному пісні і чистять один одному пір'я не рідше, ніж гетеросексуальні особини.

На думку голови дослідницької групи Джулі Елі, це говорить про те, що "стосунки між тваринами можуть бути набагато складніше", ніж вважалося раніше, у тому числі і в одностатевих парах.

Елі і її колеги стежили за тим, як і за рахунок чого зароджуються стосунки між партнерами в одностатевих парах.

Спочатку вчені розділили виводок пташенят на дві одностатеві групи. У результаті, більше половини всіх самців знайшли собі партнера тієї ж статі.

Розбившись на пари, пташки сідали поруч, терлися дзьобами і спільно будували гнізда.

Наступним етапом експерименту був відволікаючий маневр у вигляді самок-амадин, яких запускали в клітку з гомосексуальними парами.

З восьми самців, що вступили в одностатеві стосунки, тільки троє вирішили "змінити орієнтацію", в той час як інші повністю проігнорували появу самок і продовжили піклуватися про свого партнера.

На думку біологів, це говорить про те, що навіть у світі птахів пошук "супутника життя" є більш серйозним пріоритетом, ніж інстинкт розмноження.

Реклама:

Головне сьогодні