Торгівля людьми в Україні змінює тенденції та напрямки

— 18 серпня 2011, 11:56

За даними українського представництва Міжнародної організації міграції (МОМ), цього року за допомогою вже звернулися чотири сотні осіб, і з них 43 відсотки - це чоловіки, повідомляє Deutsche Welle.

Цифра збільшилась практично на 10 відсотків у порівнянні з минулим роком, зазначила спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми (представництва МОМ в Україні) Катерина Арданьян.

І якщо донедавна основними країнами призначення, де потерпали українці, були Польща, Туреччина, Чехія, то нині це - Росія.

Як пояснила Катерина Арданьян, проблема у тому, що українці помилково вважають Росію відносно безпечною країною з огляду на зрозумілу мову, недалеку відстань, безпроблемне оформлення документів і таке інше. А от вже до країн "далекого зарубіжжя" ставлення більш пильне і з насторогою, через чималий потік інформації щодо випадків сексуальної експлуатації.

Є навіть випадок трудової експлуатації вагітної жінки, коли, опинившись далеко від дому і без документів, вона стала "хатньою рабинею" представниці ромської національності, розповідають у Центрі.

Фахівці наголошують, почастішали випадки вербування через родичів, які нерідко стають посередниками без злих умислів.

Утім, особливу увагу представники неурядових організацій звертають на новий як для України вид торгівлі людьми - це продаж людських органів.

"Якщо ще кілька років тому у МОМ фіксували лише один-два таких випадки, то впродовж минулого року до організації звернулися 25 постраждалих, які продали свої нирки з різних міркувань і залишилися ошуканими з ускладненням здоров'я",- розповіла Арданьян.

Зазвичай вербування відбувається через Інтернет, з'являються посередники, які шукають джерело збуту органу, є контракти з обіцянками забезпечити реабілітацію і медичну допомогу впродовж життя, але насправді все закінчується обманом, каже експерт.

Тепер неурядові організації спільно з медичними закладами готують масову інформаційну кампанію щодо небезпеки та шкоди таких операцій, бо насправді злочинці вводять людей в оману, не повідомляючи реальних загроз здоров'ю.

Згідно з дослідженням МОМ, західні області України є серед лідерів у проблемі незаконної експлуатації людей. Дві третини мешканців є уразливою групою, 66 відсотків не знають, як себе захистити, а 73 відсотки недооцінюють ризик опинитися у рабстві, наводить статистику Арданьян.

Неурядові організації констатують покращення співпраці з правоохоронними органами у сфері протидії торгівлі людьми. Все частіше міліція скеровує виявлених жертв на реабілітацію до відповідних центрів. За минулий рік в країні зареєстровано 337 злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, винесено 85 вироків саме за цією статтею кримінального кодексу.

Приміром, лише цього року на Львівщині порушили три кримінальні справи за фактом торгівлі, у двох з них потерпілими є малолітні діти, повідомила працівник управління боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, УМВС у Львівській області Оксана Савич.

За її словами, розслідуючи такого роду справи, в українських правоохоронців практично не виникає проблем у співпраці з російськими чи іншими службами.

Реклама:

Головне сьогодні