Торгівля людьми в Україні змінює тенденції та напрямки

— 18 серпня 2011, 11:56

За даними українського представництва Міжнародної організації міграції (МОМ), цього року за допомогою вже звернулися чотири сотні осіб, і з них 43 відсотки - це чоловіки, повідомляє Deutsche Welle.

Цифра збільшилась практично на 10 відсотків у порівнянні з минулим роком, зазначила спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми (представництва МОМ в Україні) Катерина Арданьян.

І якщо донедавна основними країнами призначення, де потерпали українці, були Польща, Туреччина, Чехія, то нині це - Росія.

Як пояснила Катерина Арданьян, проблема у тому, що українці помилково вважають Росію відносно безпечною країною з огляду на зрозумілу мову, недалеку відстань, безпроблемне оформлення документів і таке інше. А от вже до країн "далекого зарубіжжя" ставлення більш пильне і з насторогою, через чималий потік інформації щодо випадків сексуальної експлуатації.

Є навіть випадок трудової експлуатації вагітної жінки, коли, опинившись далеко від дому і без документів, вона стала "хатньою рабинею" представниці ромської національності, розповідають у Центрі.

ВІДЕО ДНЯ

Фахівці наголошують, почастішали випадки вербування через родичів, які нерідко стають посередниками без злих умислів.

Утім, особливу увагу представники неурядових організацій звертають на новий як для України вид торгівлі людьми - це продаж людських органів.

"Якщо ще кілька років тому у МОМ фіксували лише один-два таких випадки, то впродовж минулого року до організації звернулися 25 постраждалих, які продали свої нирки з різних міркувань і залишилися ошуканими з ускладненням здоров'я",- розповіла Арданьян.

Зазвичай вербування відбувається через Інтернет, з'являються посередники, які шукають джерело збуту органу, є контракти з обіцянками забезпечити реабілітацію і медичну допомогу впродовж життя, але насправді все закінчується обманом, каже експерт.

Тепер неурядові організації спільно з медичними закладами готують масову інформаційну кампанію щодо небезпеки та шкоди таких операцій, бо насправді злочинці вводять людей в оману, не повідомляючи реальних загроз здоров'ю.

Згідно з дослідженням МОМ, західні області України є серед лідерів у проблемі незаконної експлуатації людей. Дві третини мешканців є уразливою групою, 66 відсотків не знають, як себе захистити, а 73 відсотки недооцінюють ризик опинитися у рабстві, наводить статистику Арданьян.

Неурядові організації констатують покращення співпраці з правоохоронними органами у сфері протидії торгівлі людьми. Все частіше міліція скеровує виявлених жертв на реабілітацію до відповідних центрів. За минулий рік в країні зареєстровано 337 злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, винесено 85 вироків саме за цією статтею кримінального кодексу.

Приміром, лише цього року на Львівщині порушили три кримінальні справи за фактом торгівлі, у двох з них потерпілими є малолітні діти, повідомила працівник управління боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, УМВС у Львівській області Оксана Савич.

За її словами, розслідуючи такого роду справи, в українських правоохоронців практично не виникає проблем у співпраці з російськими чи іншими службами.

Реклама:

Головне сьогодні