Винний корок може бути небезпечним - дослідження

1
19 серпня 2011

Бісфенол А - це хімічна речовина, яку використовують виробники при виготовленні пластику і епоксидної смоли. Він міститься всюди: від пластикових пляшок для води до одноразових контейнерів для їжі. Цю речовину було схвалено для використання в харчовій тарі з 1960-их років, повідомляє Winespectator.com.

Бісфенол А - ендокринний руйнівник естрогенного дії. Тобто він потрапляє в клітини організму, і організм сприймає цей процес як гормональну стимуляцію естрогеном, хоча насправді цього не відбувається. Деякі компанії вже відмовилися від використання бісфенолу. Також є інформація про його негативний вплив на ембріони, немовлят і дітей.

Наявність бісфенолу А в винах відомих брендів не підтверджена. Проте одне дослідження, проведене американськими вченими, показало в синтетичних винних пробках (бренд не розголошується) високу естрогенну активність цього гормону після того, як протягом 72-х годин пробки витримувалися у воді. Причиною цього може стати ряд хімічних речовин, у тому числі і бісфенол А.

Деякі компанії, що виробляють пластмасові кришки з різьбленням і тетрапаки для вина, самі заявляють, що їх продукція не містить бісфенол А. Насправді, немає точних способів визначити, що в продукції немає естрогенної активності, якщо виробник не розголошує цю інформацію.

Тому фахівці рекомендують уважно вивчати етикетку перед тим, купувати вина і спиртні напої. Особливо ризиковано купувати їх не в спеціалізованих торговельних мережах, де велика ймовірність придбати продукцію низької якості або підробку під відомі алкогольні бренди.

powered by lun.ua