На США насувається "ураган століття". Почалась масова евакуація. Відео

— 26 серпня 2011, 11:15

Поки тайфун загрожує районам мегаполісу, розташованих в низинах. Режим надзвичайної ситуації введено також в чотирьох американських штатах. Рятівники та військові знаходяться в режимі підвищеної готовності, повідомляє Вести.ru.

Повільно набираючи силу, "Айрін" наближається до східного берега США, залишаючи за собою руйнування, вирвані з коренем дерева, обірвані лінії електропередач на островах Карибського басейну. Куба, Туркс і Кейкос, Багами, Доміниканська Республіка вже випробували на собі потужність першого урагану в сезоні. Метеорологи побоюються, що це був тільки початок.

У п'яти прибережних американських штатах оголошено надзвичайний стан: Нью-Йорк, Меріленд, Віргинія, Нью-Джерсі та Північна Кароліна. За п'ятибальною шкалою у "Айрін" поки третя категорія небезпеки, але вона, ймовірно, виосте до четвертої. Максимум доба залишилася до того, як злива і шквальний вітер зі швидкістю до 180 кілометрів на годину вдарять по берегу.

Мер Нью-Йорка Майкл Блумберг звернувся до городян: "Мешканці Нью-Йорка повинні зібрати речі, які можуть знадобитися їм у випадку, якщо доведеться поспіхом залишити свої будинки. Необхідно взяти з собою питну воду, аптечку, ліхтарик і документи. Ми будемо тримати вас в курсі того, що відбувається, але поки прогнози невтішні і ситуація залишається дуже небезпечною".

У Кароліні та Меріленді оголошено евакуацію: туристи і місцеві мешканці покидають курортні міста і бар'єрні острови. Люди закривають вікна будинків фанерними щитами і виїжджають. Пороми переповнені, задіяні всі човни, на дорогах і мостах виникли затори.

ВІДЕО ДНЯ

Загроза настільки реальна, що тікають не лише пересічні жителі, але й військові: 27 кораблів ВМФ США на чолі з авіаносцем вийшли з бази Норфолк у відкрите море подалі від урагану, ще 28 залишилися на базі, але їх укрили за рифами та причалами. Евакуйовано також три підводні човни.

Авіарейси в райони, де очікують стихійне лихо, вже відміняють, національна гвардія готується до рятувальної операції. Вчені з Національного центра вивчення ураганів лякають американців, стверджуючи, що якщо "Айрін" не слабшатиме, то це буде подія століття.

Прогноз насторожує - 55 мільйонів чоловік проживають в прогнозованій зоні лиха. У Нью-Йорку, де ураган чекають у неділю вранці, кожному жителю поклали під двері квартири лист з попередженням: "Запасіться питною водою, продуктами і батарейками, в жодному разі не відчиняйте вікон, оскільки очікувана швидкість вітру - 160 кілометрів на годину, і це дуже небезпечно".

Реклама:

Головне сьогодні