У космосі знайшли планету, яка може виявитись повністю діамантовою

— 26 серпня 2011, 15:59

На думку вчених, вона майже цілком складається з надщільного кристалічного вуглецю (таким чином, він цілком може виявитися гігантським діамантом). Стаття вчених з'явилася в журналі Science, а її короткий зміст наводить New Scientist, пише Лента.Ру.

Тільки 30 відсотків пульсарів - періодично пульсуючих астрономічних радіоджерел - є зоряними системами, що складаються з єдиної нейтронної зірки. В рамках нового дослідження астрономи вивчали подібну нетипову систему PSR J1719 -1438 - пульсар з періодом коливань 5,7 мілісекунди, який розташований на відстані близько 4 тисяч світлових років від Землі в сузір'ї Змії.

В результаті їм вдалося довести, що колись у минулому ця система була подвійною. Зокрема, в даний час навколо нейтронної зірки обертаються останки її колишнього компаньйона - білий карлик, маса якого дорівнює одній юпітеріанській.

Орбітальний період карлика становить приблизно 2,2 години - він рухається навколо нейтронної зірки на відстані приблизно 600 тисяч кілометрів (приблизно 1,5 відстані від Землі до Місяця).

Діаметр тіла при цьому становить всього 55 тисяч кілометрів - близько 0,4 діаметра Юпітера. Високий вміст кисню і вуглецю, а також висока щільність, на думку вчених, означають, що карлик швидше за все покритий кристалічним вуглецем.

Яка саме аллотропна модифікація вуглецю, поки невідомо, але вчені вважають, що з великою ймовірністю це може бути алмаз.

Реклама:

Головне сьогодні