Донеччина бореться з Міносвіти проти закриття шкіл

— 29 серпня 2011, 12:27

Ворошиловський районний суд Донецька вже ухвалив зупинити ліквідацію школи №111 у місті Донецьку, пише Радіо Свобода .

Резонанс навколо таких подій міністр освіти та науки Дмитро Табачник вважає провокацією шкільного керівництва. Проте у залі судових засідань на захист навчальних закладів стали і батьки, і учні. Якщо суд не ухвалить рішення до 1 вересня, то школи все одно відкриють, пообіцяв голова Донецької ОДА Андрій Шишацький.

Світлана Білецька, мама другокласника та одинадцятикласниці донецької школи № 111, яку хотіли закрити, як і інші батьки, брала участь в усіх судових засіданнях.

Вона каже, що, на відміну від будівлі нинішнього навчального закладу, де завершено ремонт, приміщення шкіл, куди пропонували переводити дітей, – в аварійному стані.

"Наша будівля розташована в центрі району, і зрозуміло, що нашу школу вже давно продали. Тому вони просто тепер не хочуть повертати гроші, намагаючись у будь-який спосіб і якнайшвидше це зробити. Кажуть – буде чи то готель, чи то якийсь нічний заклад", – розповіла Світлана.

Міністр освіти та науки Дмитро Табачник дуже емоційно зреагував на запитання журналістів щодо цієї та інших шкіл, які хочуть закрити. На його думку, журналісти просто "ганяються за смаженими фактами".

Головна причина конфлікту, зокрема, щодо донецької школи № 111, за словами міністра, – побоювання шкільного керівництва втратити посади.

"Три педагоги, всі адміністратори далеко пенсійного віку, стоять на смерть, щоб не закривати свою школу. Розуміють, що вони не будуть адміністраторами в нових колективах. І вся країна слухає неправду, бо до якості освіти їм абсолютно байдуже. Молоді вчителі всі вже перейшли в нові школи, одержали навантаження", – заявив Табачник.

На думку мініста, діти, які вчаться у малокомплектних школах, програють своїм одноліткам із великих навчальних закладів.

"Ми єдина країна в Європі, де є кількасот шкіл із кількістю учнів від 1 до 10. Це неконкурентоспроможні в майбутньому люди, які скалічені", – заявив Табачник.

Закриття шкіл не означає їхнього знищення, говорить прем’єр-міністр Микола Азаров. Це, навпаки, дозволить розширити інші навчальні заклади, що «сприятиме підвищенню якості освіти», вважає голова уряду.

Процесові закриття, за словами Азарова, обов’язково мають передувати дві умови. "Насамперед, батьки дітей повинні погодитися, тому треба переконувати", – зауважив прем’єр.

"По-друге, ми повинні забезпечити підвезення дітей, ремонт доріг, нормальні робочі умови у тих школах, куди перейдуть діти, і кожний педагог повинен бути працевлаштований", - додав він.

Наразі вдалося відстояти лише один навчальний заклад. 26 серпня Ворошиловський районний суд Донецька виніс рішення зупинити ліквідацію донецької школи № 111.

Продовжує оскаржуватися законність закриття ще трьох шкіл у Макіївці Донецької області – №№ 3, 100 та 27.

У Міністерстві запевняють: попри це, навчальні заклади готують до 1 вересня. Їхню долю мають вирішити не пізніше як 30 серпня.

Реклама:

Головне сьогодні