Шестимільярдний житель Землі живе в злиднях

— 30 серпня 2011, 10:49

Аднан Невич навчається у школі в боснійському містечку Високо, що неподалік Сараєва. Як і більшість дітей його віку, переживає за оцінки.

"У мене одні п'ятірки в школі. Четвірка лише з англійської. Мої улюблені предмети - спорт, історія і географія. На мені лежить величезна відповідальність бути добрим учнем", - сказав боснійський хлопчик кореспондентові Радіо Свобода.

Аднана Невича проголосили шестимільярдним жителем планети після того, як він народився опівночі 12 жовтня 1999 року. У той час на Землі щосекунди з'являлося приблизно троє немовлят, і тому ця оцінка приблизна. Найімовірніше, що "ювілейна" дитина народилася у Китаї чи Індії, казали деякі критики.

Але тодішній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан виступив на захист Сараєва. На його думку, ця подія може допомогти відродити толерантність і багатоконфесійну атмосферу, яку втратили на Балканах після тривалої війни.

Мати Аднана Невича, колишня працівниця текстильної фабрики, після війни в Боснії втратила роботу і досі не може ніде влаштуватися. Батько хлопця, Ясминко, має рак і тому вже не може працювати в котельні.

Місто Сараєво щомісяця переказує родині 140 доларів, але цих грошей ледь вистачає, щоб животіти, каже Фатима Невич. Родина живе в однокімнатній квартирі і не має грошей навіть на символічну абонентну плату, щоб Аднан міг грати у місцевому футбольну клубі.

Мати найбільше переживає за те, щоб її син не захворів. "Мій син був почесним гостем, коли в лікарні у Сараєві три роки тому відкривали дитяче відділення. Але думаю, що ми не можемо собі дозволити, щоб він там лікувався. Дякувати Богові, він здоровий", - каже Фатіма Невич.

Офіційно виділяючи "ювілейного" жителя, ООН хотіла попередити про загрозу буму народжуваності у найбідніших куточках світу. Нагодувати і знайти більш-менш прийнятне житло для всіх стає дедалі важче.

Демографи прогнозують, що семимільярдна дитина народиться в жовтні цього року в Індії, якраз коли Аднанові Невичу виповниться 12. А до 2050 року населення планети, ймовірно, перетне рубіж у 9,3 мільярда.

Але ці глобальні питання наразі мало турбують боснійського хлопця. Він каже, що найбільше мріє про поїздку на рибалку разом із татом. І легко погоджується на трохи більше допомоги його родині.

"Я б найбільше хотів, щоб допомогли моєму татові з лікуванням, а потім мені. Це все", - говорить шестимільярдний житель планети.

Реклама:

Головне сьогодні