Велика Британія у вогні. Фото. Відео

Сутички на вулицях Лондона не вщухають вже третю ніч. У понеділок ввечері заворушення спалахнули ще в одному районі британської столиці - Хакні.

З Лондона масові акції перекинулись і на інші міста країни: молоді люди в масках почали трощити вітрини в центрі другого найбільшого міста Британії Бірмінгема, а також у Ліверпулі, Манчестері і Брістолі. Спалахи насильства відбулися також у Ноттінгемі та Лідсі, повідомляє The Daily Mail.

Усе почалося як мирна демонстрація з вимогами до поліції Тоттенхема пояснити обставини смерті 29-річного Марка Даґґана. Батька чотирьох дітей застрелила поліція під час спроби арешту в четвер. Поліція проводить внутрішнє розслідування.

Представники поліції кажуть, що службовці відповіли вогнем на застосування вогнепальної зброї підозрюваним. Але навіть поліція визнає, що громадськість не була поінформована про інцидент вчасно і належним чином. Як результат, у соціальних мережах в інтернеті поширилися чутки.

У суботу під будівлею місцевою поліції в Тотенхемі близько двох сотень людей вимагали притягнення до відповідальності винних за смертельний інцидент. Але потім почалися масові заворушення з підпаленим автобусом, розбитими вітринами і пограбованими крамницями, спаленими будівлями й автомашинами.

У Клепхемі правоохоронці змушені були використати броньовані автомобілі, щоб відтіснити погромщиків.

Минулої ночі, коли поліція втратила контроль над заворушеннями на вулицях Лондону, мешканці районів Далстон та Хекні почали самотужки боронити свої будинки та крамниці.

Представники найбільшої в місті турецької спільноти цілими сім'ями повиходили на вулиці щоб відтіснили нападників.

"Це територія турецький курдів. Вони йдуть на наші крамниці, а ми б'ємо їх палицями", - повідомив один із чоловіків.

"Ми добряче побили чотирьох із них (нападників), і вони потікали. Це несправедливо, приходити сюди й намагатися напасти на нас", - сказав один із захисників, не називаючи свого імені.

За дві ночі заворушень і бунтів поліція заарештувала більш ніж 450 осіб. 69-ти уже висунуто звинувачення. У сутичках поранено принаймні 44 поліцейських, четверо з них - дуже серйозно.

Надходять повідомлення про мародерство і пограбування, пожежні служби одержують до 2 тисяч викликів на ніч.

У грабунках бере участь чимало підлітків та навіть дітей. Наймолодшому серед затриманих лише 11 років. Зі слів очевидців, з-поміж тих, хто минулої ночі вдерся до ювелірної крамниці в Пекхемі, були навіть семирічні дітлахи.

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон та мер Лондона Борис Джонсон перервалиь свої відпустки, щоби взяти під контроль ситуацію.

Міністр внутрішніх справ Тереза Мей у понеділок поспішала до Лондона зі своєї відпустки, коли стало зрозуміло, що масштаби заворушень виходять за межі лише одного лондонського району.

Бідні райони

"Якщо поглянути на мапу Лондона, то видно, що насильство, окрім району Тотенхем, вразило ще принаймні чотири місцевості британської столиці, які можна назвати бідними і такими, де значну частину населення складають расові та релігійні меншини", пише Радіо Свобода.

Тотенхем має негативну репутацію через торгівлю наркотиками, масове безробіття та усе, що з цього випливає.

Втім, як заявив віце-прем'єр-міністр Великобританії Нік Клеґґ, заворушення у Тотенхемі стали наслідком злочинних дій кримінальних опортуністів, які з'їхались сюди з усього Лондона і околиць, аби вчинити кримінальні злочини, додає "Німецька хвиля".

Місцеві вказують на те, що справді поміж тих, хто підпалював автомобілі, громив крамниці і мародерствував на вулицях Тотенхема, майже не було видно мешканців району.

Ба більше, заворушення у Тотенхемі поширились не лише на прилеглі дільниці Вольтамстов та Енфілд, а й на інший бік Темзи до південного району Брікстон, населеного переважно вихідцями з Карибських островів.

Усі фото The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні