Робот-дитина може відчувати сум і радість. Фото. Відео

— 9 серпня 2011, 15:53

Новинку звати iCub - в дослівному перекладі - "штучне тіло, яке пізнає". Це - ще не вищий розум, але практично досконалий штучний інтелект зростом трохи більше метра, повідомляють Вести.ру.

В основі робота - відкрите програмне забезпечення. Такий софт дозволяє, пізнаючи, запам'ятовувати охоплені за допомогою зору й дотику предмети. Знайти спільну мову з iCub не важко. По-перше, він говорить англійською, а дещо навіть розуміє без слів.

Гуманоїд може жартувати й навіть перепрошує за помилки, від них не застрахований і робот. Але застраховані люди, які спілкуються з iCub. Він ніколи не зашкодить і не поранить - кожен палець гуманоїда оснащений сенсорними датчиками.

"Чорні пластини на пальцях робота - це і є сенсори. Вони допомагають йому запам'ятовувати інформацію, і при такому оснащенні робота з ним безпечна", - розповідає розробник робота Джорджіо Метта про свій винахід.

Щоб робота була ще й приємна, чорного побратима iCub покривають силіконом - така поверхня на дотик схожа на людську шкіру. Ця опція стане максимально важливою років через 10, коли такі гуманоїди замінять інвалідам з проблемами опорно-рухового апарату доглядальниць.

На відміну від червоного зразку iCub, поки що це - найдосконаліша модель, яка може рухатися за допомогою коліс.

Цей робот ще не закінчений. Кажуть, його дороблять через рік-півтора. Його завданнями буде виконання команд "подай", "принеси". Тобто він буде брати предмет і повертатися назад.

І все-таки він поки не ідеальний. Перед ученими зараз стоїть проблема: як зробити пізнання робота постійним, і де в такому разі утримувати величезну базу його даних.

Реклама:

Головне сьогодні