Нобелівські лауреати придумали, як прискорити Інтернет в сотні разів

— 1 вересня 2011, 13:08

Графен - це принципово новий матеріал - двовимірний. Це вуглецева плівка завтовшки всього в один атом, яка прозора, добре проводить електричний струм. На неї дивляться, як на майбутнє наноелектроніки.

За графен Андрій Гейм і Костянтин Новосьолов, які олись працювали в академічних інститутах у Росії, і отримали в 2010 році Нобелівську премію з фізики, пише Комсомольская правда.

"Ще рік тому я навіть мріяти не міг, що наше відкриття буде настільки цікаво комерційним виробникам", - дивувався раніше Костянтин Новосьолов.

Нині інтерес лише продовжує рости. Адже, як виявилося, з графена можна було б робити неймовірно ефективні фотодетектори - пристрої, які перетворять світлові сигнали в електричні. А на їх основі - створювати оптичні системи зв'язку і передачі даних, що працюють з небувалою швидкістю. Все разом це і повинно дозволити прискорити Інтернет в сотні, а то і в тисячі разів.

Пристосувати графен для фотодетекторів вченим вдалося, доповнивши вуглецеву плівку металевими наноструктурами. В експериментах цей матеріал демонстрував в 20 разів більшу ефективність, ніж будь-який інший.

Реклама:

Головне сьогодні