Помер легендарний краєзнавець

— 13 вересня 2011, 14:56

Про це пише Історична Правда з посиланням на Національну спілку краєзнавців України.

Петро Тронько - доктор історичних наук, професор, академік Національної Академії наук України, завідувач відділом регіональних проблем Інституту історії України НАНУ, голова Національної спілки краєзнавців.

Він також був головою правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини, віце-президентом Асоціації історичних міст України та головним редактором журналу "Краєзавство".

У 1961-1978 роках Тронько був заступником голови Ради Міністрів УРСР. У 1939-му році - депутатом Народних зборів Західної України, які легалізували приєднання західноукраїнських територій до УРСР.

В 1967-1978 він був головою правління Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, а в 1978-1979 - віце-президентом Академії наук України.

Ініціатор створення Музею народної архітектури та побуту у Пирогово. Ініціатор відновлення майже знищеного місцевим колгоспом музею "Козацькі могили" під Берестечком.

Голова редколегії 26-томної "Історії міст і сіл Української РСР" та серії видань про жертв політичних репресій радянських часів "Реабілітовані історією".

Час і місце прощання з відомим краєзнавцем і державним діячем уточнюється.

Реклама:

Головне сьогодні