Українцям дозволили оформляти незначні ДТП без участі ДАІ

— 19 вересня 2011, 12:40

Однак поки що нова технологія не буде працювати: у багатьох страхових компаніях ще немає бланків "європротоколів", а Держфінпослуг не затвердила максимальну суму виплати, яка повинна скласти 10 тисяч грнивень. До того ж водії будуть укладати договори, прив'язуючись до конкретного автомобіля, що збільшить витрати на покупку страховки на 12%.

З 19-го вересня запрацював закон № 3045-VI, що дозволяє власникам транспортних засобів самостійно оформляти матеріали ДТП для отримання відшкодування по обов'язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності, пише Коммерсант .

Для цього водії при укладанні страхового договору отримуватимуть від страховиків нові бланки полісів "автоцивілки" і бланки повідомлення про ДТП ("європротокол"), необхідні для його фіксації.

За допомогою "європротоколу" можна оформляти ДТП без співробітників ДАІ, але ця послуга буде доступна лише тим водіям, які укладуть страхової договір після 19 вересня або перезаключат діючий на нових умовах.

Видані раніше поліси ОСАГО будуть діяти протягом покладеного терміну - до року, але Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) звернулося до страховиків із проханням забезпечити безкоштовний обмін полісів.

Втім, розраховувати на виплату, яка, за словами президента МТСБУ Володимира Романишина, складе до 10 тисяч гривень (покриває 77% страхових випадків), можна буде тільки в тому випадку, якщо всі учасники ДТП мають нові поліси і бланки "європротоколу".

Відсутність необхідності чекати співробітників ДАІ для оформлення ДТП зменшить кількість заторів у містах, каже начальник центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС Сергій Будник.

Разом з тим самостійна фіксація події дозволить винуватцеві ДТП уникнути адміністративної відповідальності. Зараз співробітники ДАІ при оформленні ДТП виписують штраф на 340-425 гривень або позбавляють водійських прав на 6-12 місяців.

Страховики після отримання заповненого "європротоколу" збиратимуть всі необхідні документи для оформлення виплати, тоді як до цих пір цим займалися клієнти. Крім того, СК не зможуть затягувати виплату відшкодування на термін до 6 місяців, оскільки закон зобов'язує розглянути заяву клієнта за 90 днів, а виплатити гроші протягом 15 днів після прийняття рішення.

Серед ключових фінансових змін - скасування договорів II і III типів, коли поліс виписувався або на конкретного водія, або на групу осіб, керуючих автомобілем. Збережеться тільки договір ОСАГО І типу (один автомобіль - будь-який водій).

"Навіть якщо коефіцієнти залишаться на поточному рівні, ціна трохи зросте. З III і II перейдуть на I тип, де в основному підвищувальні коефіцієнти", - зазначає перший заступник голови правління СК "АХА Страхування" Андрій Перетяжко. За його словами, обсяг зібраних премій у зв'язку з цим збільшиться приблизно на 10-12%.

Реклама:

Головне сьогодні