Час на місці: Україна відмовилась переводити стрілки

В Україні скасували перехід на "зимовий" час. Тож переводити стрілки годинників в останню неділю жовтня цьогоріч українці вже не будуть.

З ініціативою скасувати переведення стрілок годинніків виступив народний депутат від Партії регіонів Олег Надоша. На його думку, відмова від переходу на "зимовий" час допоможе попередити негативний вплив на здоров'я українців внаслідок переводу годинників на годину вперед та на годину назад.

Таким чином, з 27 березня на території нашої країни встановлюється другий часовий пояс з додаванням однієї години. Утім, варто зазначити, що Україна - далеко не перша країна, яка відмовилась від переходу на "зимовий" та "літній" час. Напередодні це вже зробили наші найближчі сусіди - Білорусь та Росія. Крім того, стрілки годинників вже кілька років не переводить Грузія та країни Центральної Азії.

Практика переходу на "зимовий" та "літній" час діє в більше ніж 100 країнах світу. Вперше стрілку годинника перевели у Великобританії майже сто років тому - у 1908-му. СРСР вперше на "літній" час перейшов у 1917-ому році. Пізніше, у 1981-ому році стрілки годинників знову почали переводити на "літній" та "зимовий" час.

Перехід на зимовий та літній час було запроваджено на початку 20-го століття у більшості країн світу під час Першої світової війни для більш ефективного використання світлового дня та економії енергоресурсів. У прихильників переходу був залізний аргумент - так вдається економити чи не найдорожче, що в нас є, - електроенергію.

Втім, економісти впевнені, що скасування зимового часу істотно не вплине на стан економіки. "Зміни від того, що в нас зараз не введено перехід на зимовий час, не відбудеться. І істотно це на економіку не вплине. Інша справа - здоров'я людей", - зазначив економіст міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Погоджується з колегою і старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "Саse-Украина" Володимир Дубровський. "Це не буде мати значних економічних наслідків. Це може тільки трошки комусь дати заощадження на освітленні. Але це не той випадок, коли можна заощадити багато. Це просто мавпування досвіду Росії - в Росії так зробили, давайте і ми так зробимо".

Погоджуються з сумнівністю економії і енергетики. За словами, головного диспетчера НЕК Укренерго Костянтина Ущеповського, раніше після переходу на зимовий час спостерігалась економія електроенергії не більше 1% від добового споживання країни. Причому спостерігалась така економія не довше 10 днів.

А от медики наголошують на користі відмови від переводу годинників. Перехід з "літнього" на "зимовий" час і назад, болісний для більшості людей, оскільки біологічний годинник кожного з нас не може миттєво "переключитися" на новий час, зазначають вони. Тож в перехідні дні медики констатують збільшення кількості викликів "швидкої" до тих, хто страждає від хвороб серця.

Як заявляв раніше заступник директора з наукової роботи Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова АМН України Василь Лазоришинець, від переводу годинників страждає більшість населення і проявляється це у тимчасовому зниженні працездатності та порушеннях сну.

За його даними, в перехідний період у багатьох людей погіршується самопочуття та загострюються хвороби. Більше того, збільшується смертність від інфарктів у тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання.

Перехід на "зимовий" та "літній" час зазвичай супроводжується незручностями в роботі транспорту. Однак в Укрзалізниці поспішили запевнити - в останню неділю жовтня пасажирські та приміські поїзди відправлятимуться та курсуватимуть за діючим графіком руху із збереженням усіх зупинок та без відхилень у графіку руху.

Фото з feelgood.com.ua, segodnya.ua

Реклама:

Головне сьогодні