Хороший характер перемагає високий IQ – фахівці з персоналу

— 21 вересня 2011, 10:41

На це вказують результати опитування, яке провів серед менеджерів з людських ресурсів сайт CareerBuilder.com, пише CNN.

71% респондентів зазначили, що, обираючи персонал, приділяють найбільше уваги емоційному інтелекту (ЕІ) - здатності людини контролювати свої емоції, відчувати чужі та будувати взаємини. На думку фахівців, він є навіть важливішим за IQ. 51% учасників опитування запевнили, що не взяли б на роботу особу з низьким ЕІ, навіть за умови високого IQ.

Працівникам з високим рівнем емоційного інтелекту частіше зберігають спокій в напружених ситуаціях, ефективно вирішують конфлікти та виявляють емпатію щодо інших членів команди.

Аби не губитися під час непростих перемовин або співбесід, необхідно визначити для себе "активатори" стресу, радить корпоративний психолог та консультант із питань управління компанії Sperduto & Associates, Inc. Патрісія Томпсон.

"Знання своїх "активаторів", а також змін, що відбуваються в вашому тілі, коли ви перебуваєте під дією стресу, зможе втримати вас від дурниць, або від поведінки, що може здатися вам доречною, коли ви сердиті, але про яку ви потім шкодуєте", - говорить вона.

Опановувати себе в стресовій ситуації Томпсон радить за допомогою таких нехитрих прийомів, як глибоке дихання, лічба до десяти тощо.

Аби бути людиною з високим ЕІ, потрібно усвідомлювати свої сильні та слабкі сторони, каже психолог.

"Я раджу скласти список п'яти своїх головних сильних сторін та слабкостей, а тоді звернутися до інших людей, запитавши їхньої думки. Запитати інших про відгук - це чудовий спосіб дізнатися більше про те, як вас сприймають, він допомагає впевнитися, що в вас немає жодних "пробілів", - говорить Томпсон.

Одержавши остаточний, зведений, список, слід обрати два-три своїх недоліки та скласти план їх подолання.

Іще однією ознакою високого емоційного інтелекту кандидата фахівці з людських ресурсів вважають уміння слухати.

"Коли ви когось слухаєте, намагайтеся слухати на двох рівнях. По-перше, слухайте, щоб зрозуміти зміст того, що кажуть. Намагайтеся втриматися від того, щоб перебивати чи давати свою оцінку, коли інша людина говорить, натомість дайте їй змогу повністю викласти свою точку зору. По-друге, слухайте, щоб зрозуміти емоції, які стоять за тим, що кажуть", - каже Томпсон.

Уміння слухати інших та давати їм зрозуміти, що ви їх справді почули, дуже допомагає в створенні хороших відносин та подоланні конфліктів, навіть якщо ви не згодні зі співрозмовником, зазначає психолог.

Для одних людей емпатія є чимось природнім, для інших - ні, адже вони здебільшого керуються логікою. Однак це не означає, що останні не можуть її в собі розвинути, запевняє вона.

"Якщо ви з таких людей, вам може бути складно передбачати реакції інших або розуміти, що ними рухає. Або ж ви мимохіть ображаєте інших недостатньою чуйністю в спілкуванні. Якщо це про вас, я раджу спробувати знайти когось із колег, хто, на вашу думку, має вищий ступінь емоційного інтелекту й наслідувати його чи її", - говорить Томпсон.

Реклама:

Головне сьогодні