Тест

До України надійшло раритетне Порто

Фахівці зазначають, що це унікальне вино є справжнім рекордом у своїй категорії ї становить величезну колекційну цінність. Відомий винний критик Роберт Паркер оцінив його в 100 балів.

Порто Scion, який витримувався в підвалах Дуеро з 1855 року, в 2010 році був придбаний компанією Taylor's у бочках. Зазвичай його витримують 30-40 років і використовують для виготовлення купажованих вин.

За словами виконавчого директору Taylor's: "Було б просто непристойно використовувати цей Порто для купажів. Для цього у нас є вагомі аргументи: вино має вельми неповторний смак і приємну кислинку. Тому, нами було прийнято рішення не купажувати його, а випустити окремою лімітованою серією".

Примітно те, що всі ці довгі роки бочки з вином зберігалися в селі Prezegueda (долина Corgo), і лише одна з них була продана Вінстону Черчіллю в середині минулого століття. Це заповітне вино передавалось з покоління в покоління спадкоємцями однієї з гілок родини Taylor's, і лише в 2008-ому році на нього звернув свою увагу головний виномайстер компанії Давид Гімараенш. Відкривши бочки з вином для дегустації, виявилось, що цей порто бездоганний і має повноцінну комплексність.

У 2009-ому році спадкоємці прямого нащадка засновника Taylor's, який помер не залишивши після себе дітей, вирішили продати решту бочок. Таким чином, порто Scio перейшов у володіння компанії Taylor's.

Всього було виготовлено 1400 пляшок Порто Scion, який поміщений в дуже гарні графини з товстого скла, які виготовлені за спеціальним дизайном. Порто упакований в дерев'яну коробку, що нагадує коробку для інструментів в стилі 19 століття.