Німецький науковець зазирнув у мозок психопатів

— 30 вересня 2011, 15:25

Свої дослідження він проводить за допомогою магнітно-резонансної томографії, пише Deutsche Welle.

Магнітно-резонансна томографія, яка дозволяє "зазирнути" у мізки психопатів, показує, що мозкові ареали, які зазвичай сигналізують відчуття страху, у злочинців-психопатів у більшості випадків не активні.

Ця система дуже складна, стосується роботи багатьох зон людського мозку. Але факт залишається фактом, той, хто не відчуває страху, не може оцінювати наслідки своєї поведінки на емоційному рівні для себе і для інших. Однак зони, які, так би мовити, відповідальні за відчуття страху, за даними Нільса Бірбаумера, можна внаслідок цілеспрямованих зусиль активувати.

Це означає, змінити сприйняття особливо небезпечних злочинців можна. Науковець переконаний, що на ці зони мозку можна впливати за допомогою навчання: "Наш мозок має дуже великі можливості, він настільки гнучкий, що не можна говорити про якісь наперед визначені налаштування".

Метод німецького науковця називається нейро-feedback. Спочатку вимірюються показники мозкової активності людини, а потім вони подаються на екран. На цьому моніторі видно різні зони, позначені відмінними кольорами, чим активніший певний ареал, тим інтенсивніше світиться його колір. Тоді учасник експерименту перевіряє, якими думками він може посилити фарбу. Найважливіша передумова - інтенсивна співпраця і серйозне бажання себе змінити.

Нині складно сказати, чи допоможуть результатаи наукової роботи Бірбаумера у лікуванні злочинців-психопатів. Але той факт, що його метод дає приголомшливі результати, доведено вже давно, щоправда це стосується інших хвороб.

Він став першим науковцем у світі, котрий зробив можливою комунікацію повністю паралізованих пацієнтів з зовнішнім світом за допомогою комп'ютера, лише за допомогою сили та інтенсивності думок.

Реклама:

Головне сьогодні